Basescu ameninta Petrom: Redeventa nu va fi mai mica decat in statele arabe

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni seara, ca Petrom trebuie sa se astepte ca in anul 2014, cand va fi rediscutata redeventa pe care o plateste statului roman pentru extractiile de resurse petroliere, aceasta sa nu fie mai mica decat in statele arabe.

Intrebat ce ar putea sa faca dupa ce si-a declarat public nemultumirea fata de politica de preturi a companiei Petrom, Traian Basescu a raspuns: "Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. Si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe".

Presedintele a amintit si ca a fost aplicata o amenda de 300 de milioane companiilor petroliere, scrie Mediafax.

"A facut deja Consiliul Concurentei, a aplicat o amenda de 300 de milioane de Euro companiilor petroliere din Romania. In rest, nu ai decat sa citesti contractul semnat in timpul Guvernului Nastase si sa-l pui in aplicare", a aratat el.

De asemenea, intrebat daca nu trebuie reanalizate toate redeventele, nu numai cea a Petrom, seful statului a spus ca acestea nu ar mai trebui lasate ca venituri pentru bugetul de stat, ci varsate intr-un fond de dezvoltare.

"Sa stiti ca mai am idei cu redeventele. Spre exemplu, eu nu le-as mai lasa la consum, ca venituri in bugetul de stat. Le-as face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redeventele le varsa intr-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de si de... Pentru ca ne sare in ochi problema redeventei la Petrom, care e mizera ca dimensiune, foarte mica, extrem de incorect negociata, dar sa stiti ca la fel este situatia cu redeventele la pietris, redeventele la ape minerale si la multe altele. Deci, trebuie facuta o politica a redeventelor, dupa parerea mea", a aratat el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri