Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat anul trecut proceduri de achizitii publice cu o valoare estimata de 1,3 miliarde de euro, fata de 2,7 miliarde euro in anul anterior, ca urmare a imbunatatirii modului de elaborare a documentatiilor si evaluarii ofertelor, scrie Mediafax.

"Aproximativ 1,3 miliarde de euro reprezinta valoarea estimata a procedurilor de achizitie publica pe care ne-am vazut nevoiti sa le anulam. Aceasta valoare a scazut in ultimul an, pentru ca in 2010 valoarea procedurilor anulate a depasit doua miliarde de euro. Autoritatile contractante si-au mai imbunatatit activitatea in elaborarea documentatiilor de atribuire si a procedurilor de evaluare a ofertelor, dar e loc de mult mai bine", a declarat marti presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, intr-o conferinta de presa privind achizitiile publice pentru proiecte europene.

Potrivit informatiilor din raportul institutiei pe anul 2010, CNSC a admis acum doi ani contestatii la proceduri de achizitii publice cu o valoare estimata la 39,9 miliarde lei (9,4 miliarde euro), circa 50% din valoarea proiectelor lansate prin SEAP, de 80,1 miliarde lei. Din valoarea procedurilor pentru care CNSC a aprobat contestatiile, operatiunile anulate au insumat 11,4 miliardei lei (2,7 miliarde euro), iar pentru achizitii de 28,4 miliarde lei (6,7 miliarde euro) s-au dispus masuri de remediere.

Lorand a precizat ca anul trecut 30-35% din contestatiile formulate au fost admise, iar aproape toate deciziile Consiliului au ramas valabile, chiar si in cazul in care au fost atacate in instanta.

El a mai spus ca Romania sta bine la obtinerea si contractarea proiectelor europene, insa are probleme la implementarea investitiilor.

Sursa imagine: www.infinitereturns.co.uk


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si