Cele mai intalnite litigii din piata de capital sunt intre actionarii minoritari si cei majoritari, avand la baza drepturile actionarilor, a explicat avocatul Cristian Dutescu, partener fondator al firmei de avocatura Dutescu si Asociatii.
Orice investitor pe piata de capital trebuie sa isi cunoasca drepturile. “Daca are doar o participatie mica si drepturi de vot limitate, este important sa stie ca poate sa participe la Adunarile Actionarilor, sa puna intrebari si sa ceara lamuriri. De asemenea, trebuie sa fie atent la corectitudinea raportarilor”, a declarant Dutescu pentru wall-street.ro.

In ultima perioada, doua procese din piata de capital au captat atentia opiniei publice, fiind vorba de doua companii importante ale economiei. Acelasi avocet a solicitat interventia legii in deciziile strategice ale societatilor, dar care aveau efecte majore si asupra micilor actionari.

Avocata Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte dintre deciziile AGEA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.

Sfiraiala afirma ca in AGEA din 6 septembrie 2010 s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, desi modificarile propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile inainte de intrunirea actionarilor. Convocatorul a fost publicat in Monitorul Oficial la 4 august, iar modificarile propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august 2010.

La sfarsitul anului, Tribunalul Bucuresti a decis anularea unei hotarari AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP.

Decizia instantei a fost privita diferit de catre avocati, unii dintre ei spuneau ca ar trebui sa se revina la fosta forma de conducere, in timp ce altii considerau ca firma americana este indreptatita sa ramana administrator.

Cristian Dutescu spune ca pedepsirea nerespectarii unor norme trebuie sa fie aplicata tuturor, chiar daca este vorba de un investitor de calibrul Templeton.

“Cea mai buna solutie ar fi ca actionarii sa voteze din nou administratorul, ca Franklin Templeton sa fie in legalitate. Multi spun ca o astfel de miscare va lovi foarte mult in imagine, dar cred ca prejudiciul si publicitatea negativa va fi mult mai mare, daca va pierde procesul definitive si irevocabil. Este foarte important sa se clarifice acest subiect, pentru ca la bursa se vinde incredere!”, a explicat avocatul.

Un alt proces din piata de capital vizeaza listarea BCR. La inceputul lunii februarie, avocatul Ioana Sfiraiala, actionar minoritar al Bancii Comerciale Romane, a cerut in instanta ca Erste Bank sa respecte prevederile contractuale de listare a BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), termenul de judecata fiind stabilit pentru 7 septembrie.

Avocata cere ca instanta sa-i oblige, in solidar, pe paratii Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH si BCR "la luarea masurilor si actiunilor prevazute de articolul13.2, litera a), din contractul de vanzare-cumparare de actiuni la BCR incheiat in data de 21 decembrie 2005 intre AVAS si Erste Bank".

Cristian Dutescu spune ca, desi din punct de vedere legal initiativa este corecta, din punct de vedere al pietei este aproape imposibil sa se mai poata face ceva.

„Nu cunosc detaliile procesului, dar trebuie analizat foarte bine contractul cu AVAS si toate anexele, poate nu sunt toate publice. Trebuie vazut daca AVAS a cedat de bunavoie cu listarea, daca exista penalitati si care sunt acelea. Dar, tinand cont de deal-ul dintre Erste si SIF-uri, nu cred ca mai este posibila listarea”, spune Dutescu.

Listarea BCR a fost respinsa de actionari in AGA in luna noiembrie, tocmai pentru ca un vot negativ sa protejeze Erste ulterior de eventuale actiuni in instanta. Respingerea listarii in AGA a venit dupa ce in luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vanzarea participatiilor la BCR, la care ulterior a aderat si SIF Moldova.

Acordul a fost agreat in conditiile in care se incheiase o alta intelegere semnata in august 2009 de SIF-uri si Erste pentru amanarea listarii BCR cu doi ani. Potrivit acordului din 2009, Erste era obligata sa listeze BCR doar daca SIF-urile cer impreuna listarea, sau daca Erste se intelege in acest sens cu trei societati de investitii financiare.

Citeste si Deal-ul dintre Erste si SIF-uri: Este sau nu cea mai buna solutie?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri