Noul cod civil introduce o noua metoda de executare silita care, desi insuficient reglementata si nu in totalitate clara, ar putea reprezenta, in anumite cazuri, o solutie la problemele pe care clasica vanzare sau preluare a bunului pentru stingerea datoriei nu le-ar putea rezolva.
Situatia tipica de aplicare pare a fi aceea a finantarilor de proiecte unde aceasta metoda nou introdusa ar putea servi intr-o anumita masura obiectivele urmarite prin mecanismul de step-in right.

Aceasta metoda permite creditorului care are o ipoteca asupra bunurilor unei intreprinderi sa preia bunurile respective in vederea administrarii, temporar, pana la satisfacerea creantei pentru care s-a constituit garantia. Administrarea se poate realiza de catre creditor sau de catre un administrator profesionist desemnat de creditor.

Codul civil pare sa conduca la ideea ca aceasta metoda de executare poate fi aplicata doar in cazul bunurilor mobile, desi nu vedem ratiunea unei asemenea limitari, avand in vedere ca o interventie de acest fel ar putea fi in principiu aplicata si la cladiri sau alte bunuri imobile, in masura in care este vorba de societati de proiect a caror activitate consta tocmai in construirea si valorificarea prin inchiriere sau in alt mod a respectivelor bunuri.



Atunci cand stabileste domeniul de aplicare pentru preluarea in administrare, codul civil face referire la ipoteci asupra bunurilor unei intreprinderi, fara a face distinctie intre cele mobile si imobile.

Chiar daca nu putem vorbi de valorificarea separata prin aceasta metoda a unei ipoteci pe cladiri sau alte bunuri imobile, codul civil nu exclude posibilitatea preluarii in administrare a unei universalitati de bunuri continand atat bunuri mobile, cat si bunuri imobile inerente derularii activitatii debitorului, pe baza unei ipoteci valabile asupra universalitatii de bunuri.

Acest nou concept deschide perspectiva exercitarii dreptului creditorului de a interveni si a prelua bunurile ce fac obiectul garantiei, in anumite conditii si in temeiul unor prevederi contractuale care trebuie sa fie suficient de clare si detaliate. Implementarea unei astfel de metode nu este insa un proces facil in contextul in care legislatia pare relativ incompleta, ramanand in sarcina practicii sa contureze un regim juridic mai detaliat al acestui nou mecanism de executare a ipotecilor introdus in legislatia romaneasca.

Autori: Alina Radu (foto dreapta), partener si coordonatorul practicii de drept bancar si finantari a NNDKP, si Stefan Ionescu (foto stanga), asociat in aceeasi practica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri