7 Iunie 2012

Noile modificari aduse Codului Fiscal. Avantaje si dezavantaje



Noile modificare ale Codului Fiscal ar putea sa intre in vigoare de la 1 iulie, iar cele mai importante schimbari vizeaza deductibilitatea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la leasing si majorarea plafonului de scutire de la plata TVA pana la 65.000 euro. Specialistii Nexia International au explicat care sunt avantajele si dezavantajele acestor schimbari.

Plafonul de scutire de la plata TVA, o arma cu doua taisuri!

Propunearea pentru modificarea Codului Fiscal vizeaza majorarea plafonului de scutirea la plata TVA de la 35.000 euro, cat e in prezent, la 65.000 euro, ceea ce in moneda nationala inseamna de la 119.000 lei la 220.000 lei.

Potrivit specialistilor Nexia, masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si va ajuta statul sa isi reduca cheltuielile cu administrarea fiscala, intrucat nu va mai urmari o parte dintre firmele mici suspecte de evaziune fiscala.

Masura are ca efect si simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA

Pe de alta parte, firmele mici vor fi afectate cel mai mult, pentru ca nu isi vor mai putea deduce TVA. Ca urmare, cei mai loviti de aceasta modificare vor fi micii comercianti, afaceristul care are un butic la coltul blocului.

"Prin ridicarea plafonului se ia sarcina platii de TVA, dar si beneficiile deductibilitatii", au concluzionat specialistii Nexia, intr-un eveniment prin care au explicat in detaliu modificarile aduse Codului Fiscal.




Deductibilitatea TVA la achizitia de automobile in leasing

Problema deductibilitatii taxei pe valoarea adaugata la achizitiile de automobile direct sau prin leasing intereseaza pe toata lumea, fiind o masura foarte sensibila care ameninta sa ingroape si mai mult industria de leasing.

Autoritatile romane vor putea limita la 50% deductibilitatea TVA pentru costurile cu ratele la leasing, inchirieri auto, reparatii de autovehicule si piese auto, dupa ce Consiliul UE a aprobat o cerere a Romaniei de a restrictiona dreptul de deducere a taxei.

Motivul invocat de autoritatile romane in sprijinul acestei masuri este dificultatea identificarii scopului pentru care sunt utilizate autoturismele, adica in scop personal sau in cadrul activitatii economice.

Consultantii de la Nexia considera ca aceasta modificare din Codul Fiscal va da nastere la abuzuri, pentru ca va fii greu de demonstrat daca automobilul va fi folosit exclusiv pentru activitati economice.

"Este o lovitura aplicata industriei de leasing, pentru ca deductibilitatea integrala la automobilele cumparate prin leasing era o gura de oxigen pentru aceasta industrie", au subliniat reprezentantii Nexia.



Statul vrea eliminarea evaziunii prin sistemul carusel

De asemenea, noile modificari ale Codului Fiscal vin in sprijinul luptei impotriva evaziunii fiscale prin celebrul sistem de fraudare de tip carusel.

Astfel, firmele vor putea fi radiate mai repede din registrul platitorilor de TVA, ceea ce atrage riscuri si din partea firmelor corecte care intra in relatii comerciale cu firmele radiate din registrul platitorilor de TVA.

"O firma trebuie sa fie mai atenta cand intra in tranzactii pentru a fi sigura ca partenerul comercial nu a fost radiat din registrul platitorilor de TVA", au concluzionat specialistii Nexia.





Citeste si