Desi dimensiunea companiei, calitatea managementului sau multiplii de evaluare, sunt elementele cel mai des mentionate pentru a motiva lipsa tranzactiilor de private equity in Romania, problema fundamentala este mult mai simpla: antreprenorii inca traiesc cu impresia ca se afla in perioada pre-Lehman, in vreme reprezentantii fondurilor de private equity nu uita pentru nicio secunda sa spuna ca preturile trebuie ajustate la criza.
“Asteptarile antreprenorilor sunt ridicol de mari. Chiar zilele trecute am intrebat un antreprenor ce detine o companie cu perspective foarte bune despre pretul la care isi evalueaza afacerea. Am ramas uimit cand mi-a raspuns ca nici nu se da jos din pat daca cineva nu ii ofera cel putin de zece ori valoarea EBITDA (n.red. profitul anual inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare)”, a declarat Robert Luke, managing director al companiei spaniole de private equity Ged Capital, in cadrul unei conferinte organizata de FinMedia si casa de avocatura Bulboaca & Asociatii.

Cele mai importante piedici in calea finalizarii unor tranzactii in Romania sunt reprezentate de o deschidere redusa a antreprenorilor, lipsa de predictibilitate in actualele conditii economice, dar si ecartul dintre pretul cerut de vanzatori si cel oferit de catre fondurile de private equity, considera Matei Filipidescu (foto stanga), director corporate finance & investment banking in cadrul BCR.

Acesta subliniaza ca numeroasele comparatii facute intre Romania si Polonia, chiar si in privinta investitiilor de private equity, nu sunt mereu justificate.

Romania este cu 5-7 ani in urma Poloniei din punct de vedere economic. Comparatia cu aceasta tara are o relevanta limitata; Polonia are un spectru mult mai larg de companii antreprenoriale, o piata de capital mai mare si un program de privatizari aproape finalizat”, spune Filipidescu.

Fondurile de private equity: Avem bani, dar n-avem ce cumpara in Romania


Reprezentantii fondurilor de private equity afirma ca lichiditatile pe care le au la dispozitie sunt suficiente pentru piata romaneasca si cele din regiune, insa oportunitatile nu sunt mereu pe masura asteptarilor.

Mihaela Bitu, head of corporate division ING Bank Romania, spune ca in Europa, la sfarsitul lui 2011, capitalul neinvestit al fondurilor de private equity era de 150 miliarde euro.

“Dimensiunea companiilor este foarte importanta. In Romania nu avem tinte care sa aiba dimensiuni interesante. Fuziunile vor fi solutia care in viitor va aduce mai multe tranzactii de private equity in tara”, este de parere Radu Stoicoviciu, partener PwC (foto dreapta).

“In general cautam investitii de peste 50 milioane de euro si coboram sub acest nivel doar in cazuri foarte speciale. In regiunea Europei Centrale si de Est suntem interesati in primul rand de companii din energie si apoi de cele din transporturi si logistica, pentru ca trendul industrializarii si al relocarii industriei din vest spre est va genera o crestere in urmatorii ani”, spune Nikolau Bethlen, partener la fondul de investitii Mid Europa Partners.

De cealalta parte, Dan Farcasanu, investment director in cadrul Resource Partners, companie ce administreaza fonduri de private equity axate pe Polonia si Romania, spune ca investitia optima cautata este de 10 – 15 milioane euro.

“Consideram ca Romania este ‘o Polonie’ mai mica, undeva la jumatatea acestei tari. Interesul nostru pentru a investi in Romania este real, insa nu vedem suficiente companii unde am putea sa venim oferte de 20 – 25 milioane de euro”, mentioneaza el.

Ce vor fondurile de private equity: Lideri de piata, management de calitate si companii unde s-a facut “curatenie”


“Calitatea managementului este adesea un element neglijat. Se stie ca in general fondurile de private equity nu au vocatia de administrare a unei afaceri si vor o echipa de conducere a companiei care sa aiba un plan de afaceri sustenabil si realizabil”, afirma Radu Stoicoviciu. „Din pacate in Romania calitatea managementului nu este mereu la nivelul pe care fondurile de private equity ar vrea sa il vada”, a mai adaugat el.

De asemenea, companiile care au o cota de piata importanta sunt cele de care fondurile de private equity sunt cele mai interesate, si care in general primesc un premium la negocierea pretului unei tranzactii.

Sfatul meu pentru a vinde o companie la un pret bun? Faceti ‘curat’ in firma inainte sa incercati sa o vindeti! Din pacate cu totii stim ca multe afaceri din Romania s-au dezvoltat haotic, fara sa existe o gandire a carei finalitate sa fie un exit peste 5-10 ani. Societatea trebuie reorganizata inainte de a fi prezentata unui fond de private equity”, a declarat Stoicoviciu.

Valoarea tranzactiilor de private equity in Romania s-a injumatatit in 2011, ajungand la 66 milioane euro.

Tot anul trecut, fondurile de private equity din Europa au investitii in doar 14 firme si companii romanesti, fata de o medie de 190 in tarile de pe continent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri