Consiliul Concurentei (CC) a decis ca societatile de pe piata pensiilor private obligatorii nu au incalcat legea concurentei si a hotarat sa inchida investigatia lansata in 2007 privind comisioanele de administrare, se arata intr-un comunicat al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Firma de avocatura a asistat in cadrul investigatiei compania Alico, unul dintre principalii jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii.

In urma investigatiei care a vizat marile societati de asigurare din Romania, Consiliul Concurentei a recunoscut legitimitatea actiunilor companiilor in cadrul asociatiei profesionale: „Legislatia din domeniul concurentei nu interzice actiunile legitime de petitionare (lobby).”

Investigatia a fost extrem de complexa si a presupus mii de pagini de analiza si audieri in care s-au prezentat argumente complexe juridice si economice.

Societatile de asigurare membre ale Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au sustinut modificarea legislatiei ce reglementa functionarea noii piete, nivelul maxim al comisionului de administrare prevazut de lege fiind prea mic pentru a permite concurenta pe piata.

Consiliul Concurentei a investigat comportamentul companiilor din perspectiva unei potentiale practici concertate cu privire la stabilirea comisioanelor de administrare.

In urma analizei conditiilor in care companiile au decis intrarea pe piata (in special deciziile privind nivelul comisioanelor), institutia a decis ca nu s-a comis vreo incalcare a legii concurentei.

„Ne bucura confirmarea legitimitatii actiunilor de petitionare(lobby) ale societatilor de asigurari. Apreciem si recomandarile emise de autoritatea de concurenta pentru evitarea riscurilor concurentiale in exercitarea dreptului constitutional de petitionare ale asociatiilor, in special cele legate de colectarea si distribuirea informatiilor privind modul in care functioneaza piata”, considera Georgeta Harapcea, Coordonatorul practicii de Concurenta a NNDKP.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Asiguratorii vor plati jumatate din amenzile Concurentei pe 2018
Setari Cookie-uri