Statele membre ale Uniunii Europene pierd in fiecare an circa 1.000 miliarde euro din evaziune fiscala si actiuni prin care contribuabilii evita impozitarea. Cea mai mare parta a acestei sume este atrasa de paradisurile fiscale, scrie EconomyWatch.
Potrivit contabilului Richard Murphy, eschivarea de impozitare si evaziunea sunt cei doi monstri prin care Uniunea Europeana pierde un trilion de euro in fiecare an.

Deloc surprinzator, cifra de 1.000 miliarde euro este extrem de disputata de corporatii, dar Comisia Europeana a confirmat estimarea lui Murphy intr-un raport recent.

Contabilul se lupta sa descopere si sa dezvaluie schemele complexe prin care sunt eludate taxele in aceste paradisuri fiscale. Organizatia pentru care lucreaza, Tax Justice Network, a lansat in 2011 un indice de opacitate al paradisurilor fiscale.

Zelul de care da dovada Richard Murphy se trage din experienta sa de contabil in cadrul KPMG, acumulata in anii '80.

"La acea vreme nimeni nu isi dadea seama ce amenintare la adresa economiei mondiale vor deveni aceste paradisuri fiscale", spune Murphy.

Insulele Cayman, locul unde sunt mai multe firme decat cetateni

Potrivit unei cercetari facute de Tax Justice Network, cel putin 11,5 trilioane de dolari sunt pastrati in aceste paradisuri fiscale, ceea ce inseamna circa 225 miliarde de dolari ar insemna taxe neplatite.

De altfel, si Comisia Europeana a estimat recent cifre chiar mai mari. CE considera ca 20 de trilioane de dolari sunt ascunse doar in Insulele Cayman, Elvetia, Singapore, Hong Kong si in insula Jersey.

Practic, in zilele noastre o treime din PIB-ul global este directionat catre paradisuri fiscale si mai mult de jumatate din banii care circula in lume trec zilnic prin conturi aflate in aceste zone nefiscale.

Potrivit unei estimari a OCDE, exista aproximativ 3 milioane de corporatii cu actionariat necunoscut si circa 60% din comertul international este reprezentat de transferurile intre multinationale, care isi vireaza profiturile catre subsidiarele din jurisdisctiile in care taxele sunt zero.

Spre exemplu, Insulele Cayman sunt singurul loc din lume unde sunt inregistrate mai multe afaceri decat persoane, adica 60.000 de firme fata de 55.000 de cetateni.

De asemenea, in iunie 2011 erau inregistrate in Insulele Cayman 250 de banci, cu active totale de 1,78 trilioane dolari. Acest lucru face ca arhipelagul format din 3 insule sa fie al patrulea centru financiar din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri