Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati si 100.000 de companii si a inregistrat maximul ultimilor opt ani in ceea ce priveste rata somajului, cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7%), rezulta dintr-un studiu prezentat, joi, de Blocul National Sindical (BNS).
Studiul, realizat dupa intervievarea a peste 11.000 de persoane, a urmarit dinamica pietei muncii in ultimii trei ani, relateaza Mediafax.

Din datele culese rezulta ca Romania a pierdut, in perioada de criza, peste 400.000 de salariati din randul companiilor care au cel putin 10 angajati si a inregistrat maximul ultimilor opt ani in ceea ce priveste rata somajului (7,4%), cu un maxim istoric in randul tinerilor (23,7%).

Tot in ultimii trei ani, arata aceeasi cercetare, aproximativ 914.000 de persoane au participat la programe de formare profesionala, 46,3% urmand cursuri de calificare/recalificare, iar si 53,7%, pe cele de perfectionare/specializare.

Cursurile de calificare si recalificare sunt accesate in special de persoane care sunt deja ocupate (74%) si care au declarat ca sunt angajate cu contract de munca permanent (95%).

"Somerii si persoanele care nu sunt active in campul muncii acceseaza doar intr-o foarte mica masura acest tip de cursuri (11%, respectiv 16%), ceea ce inseamna ca programele sunt slab calibrate in raport cu nevoile acestora. Portretul robot al persoanei care participa la programele de calificare/recalificare este: barbat sau femeie (pondere egala), care traieste la oras, are varsta cuprinsa intre 34-44 de ani, nivel scazut sau mediu de educatie si este persoana deja ocupata", se arata in studiu.

Cea mai mare frecventa a cursurilor a fost pentru meserii dintre cele mai instabile din punct de vedere al vechimii in munca, respectiv cele de ospatar/bucatar (16,6%), operator si procesare date (11,7%) si agent paza si ordine publica (9,1%).

Referitor la cursurile de perfectionare/specializare, datele arata ca institutiile de stat reprezinta cel mai mare furnizor de participanti, peste jumatate din totalul acestora.

De asemenea, cei mai multi participanti la aceste tipuri de cursuri sunt persoane ocupate (95%), doar unu la suta fiind someri, iar patru la suta, persoane inactive.

De obicei, urmeaza cursuri de perfectionare/specializare orasenii, cu varsta intre 35-44 de ani, cu educatie superioara, loc de munca asigurat (pe perioada nedeterminata) si care s-au specializat in medie 2,21 luni in cel putin un program in ultimii trei ani.

"Cele mai multe cursuri de acest tip au fost urmate in domeniul IT (12,2%), in programe de imbunatatire a mangamentului (11,1%) si in domeniul sanatatii (10,8 %). Cele mai intalnite ocupatii printre cei 6,15 milioane de salariati: contabil (2,21%), confectioneri (2,2%) si personal de paza si ordine publica (2,04%)", se mai precizeaza in studiu.

Cele mai stabile ocupatii, conform cercetarii BNS, sunt cele de electricieni, montatori si reparatori de linii electrice aeriene si subterane, cu o vechime in 2011 de 151,8 luni (peste 12,5 ani), electromecanici si reparatori de aparate si echipamente electrice, cu 136 de luni, respectiv 11 ani, si infirmiere si ingrijitoare in institutii de ocrotire sociala si sanitars, cu o vechime de 131,7 luni (aproape 11 ani).

Cele mai instabile ocupatii sunt: ospatari si barmani, vechime de 53 de luni (mai putin de cinci ani), agenti in activitatea financiara (53,6 luni), agenti comerciali (62,5 luni) si personal de paza si ordine publica (65,6 lunii), aproape cinci ani si jumatate, potrivit studiului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri