In conditiile economice actuale niciun comerciant (de la cei mai mici la cei mai mari) nu isi poate permite sa ignore efectele pe care omniprezentele drepturi de proprietate intelectuala le au asupra viitorului sau.
In vreme ce utilizarea eficienta si informata a acestor drepturi poate ajuta o afacere sa puna in valoare resursele intelectuale care o fac competitiva, ignorarea lor o expune la daune semnificative si poate atrage si rapsunderea penala a societatii si administratorilor ei.

„Daca drepturile de proprietate intelectuala detinute pot deveni unul dintre cele mai importante sau chiar cel mai important activ al unei afaceri, exploatarea ineficienta sau ignorarea lor duce, in majoritatea cazurilor, la falimentul unei afaceri. De aceea, este foarte important ca atat mediul de afaceri, cat si autoritatile statului responsabile cu trasarea cadrului legislativ sa acorde o atentie sporita acestui subiect, si sa puna bazele unui dialog constructiv intre parti”, a declarat Paul-George Buta, Senior Associate Musat & Asociatii.

Astfel, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala reprezinta un aspect esential pentru mediul de business si progresul economiei in general, contribuind la cresterea gradului de inovatie, a valorii adaugate si a competitivitatii. In acest context, este vital ca actorii economici, dar si persoanele fizice sa inteleaga avantajele ce decurg din drepturile conferite de o marca, un drept de autor, un brevet sau alte drepturi de proprietate intelectuala, dar si dezavantajele pe care le aduce ignorarea acestora.

„Protectia confera titularului drepturi exclusive care ii permit acestuia sa maximizeze veniturile din exploatare, sa puna, in conditii de monopol, in valoare plusul de competitivitate dat de dreptul protejat, precum si sa previna acte de concurenta care tind la uzurparea pozitiei sale privilegiate. Drepturile de proprietate intelectuala sunt singurele care permit titularului o atat de vasta arie de control, acesta putand recurge oricand in decursul protectiei la instantele de judecata si forta coercitiva a statului. In prezent, in cadrul practicii de proprietate intelectuala din cadrul Musat & Asociatii asistam la o intensificare a actiunilor in justitie, cu precadere in domenii precum industria farmaceutica, a bunurilor de larg consum, textila sau muzicala”, a adaugat Paul Buta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri