5 Noiembrie 2012

DIICOT: Gruparea Stan-Ruse cosmetiza firme pentru a le face eligibile de finantare bancara



Gruparea Stan-Ruse infiinta sau prelua societati pe care le "cosmetiza", iar ulterior marea artificial capitalul social, pentru crearea unor situatii financiare care sa le faca eligibile la unitatile bancare unde doreau sa comita fraude, arata procurorii DIICOT in referatul cu propunerea arestarii.

Procurorii DIICOT arata in documentul citat ca societatile comerciale erau infiintate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan si Daniel Ruse, aceste persoane fiind atrase cu usurinta in activitatile infractionale ale gruparii conduse de cei doi. Totodata, liderii gruparii au preluat firme care au avut in trecut activitati comerciale reale, potrivit Mediafax.

Indiferent de modalitatea in care ajungeau sa controleze societatile comerciale, prin infiintare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era "cosmetizarea" acestor societati comerciale.

Astfel, mai intai membrii gruparii schimbau sediul social si infiintau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorari sociale erau insa fictive, fiind intocmite in fals acte bancare, cum ar fi foi de varsamant, extrase de cont sau ordine de plata.

Potrivit anchetatorilor, sediile sociale si punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiatilor liderilor gruparii, in baza unor contracte de comodat fictive, fiind si situatii in care la aceeasi adresa functionau mai multe societati comerciale. Astfel, locatiile alese erau sedii sociale si puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de catre grupare.

Procurorii DIICOT mai arata ca urmatorul pas il reprezinta crearea unor situatii financiare care sa faca eligibile societatile comerciale la unitatile bancare la care se prezentau.

"Astfel, societatile comerciale infiintate sau preluate figureaza cu cifre de afaceri, profituri, numar de angajati si active uriase, pentru a crea aparenta unor afaceri de succes, profitabile care sa obtina rapid finantare. Si in acest caz, toate actele prezentate sunt falsificate", noteaza procurorii in documentul citat.

Totodata, potrivit procurorilor, membrii gruparii au avut "grija" sa-si declare toate datele false la administratiile financiare, iar cu ocazia verificarilor efectuate de angajatii bancilor, pe site-ul ANAF sa rezulte ca aceste situatii corespund cu cele din actele prezentate.



Citeste si