Liderul gruparii de fraudatori bancari, Daniel Ruse, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, au primit mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat in libertate, potrivit instantei, citata de Mediafax.

Despre acest subiect, citeste si opinia Draga antreprenor, stii cum esti furat de bancheri pe banii statului?

Tribunalul Bucuresti a decis arestarea a sase persoane din cele 24 pentru care DIICOT a cerut incarcerarea.

Instanta a mai dispus in cazul a doi dintre inculpati masura interdictiei de a nu parasi tara, iar pentru alti 16 interdictia de a nu parasi localitatea.

Pe de alta parte, un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a fost arestat, sambata, de catre un complet de judecata al Tribunalului Capitalei.

Mandate de arestare la Calarasi

Totodata, Tribunalul Calarasi a emis, sambata, zece mandate de arestare preventiva pe numele altor persoane implicae in obtinere frauduloasa de credite.

Lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania", arata DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.

Cum functiona gruparea fraudatorilor bancari

Mihai Stan se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Din cauza complexitatii dosarului, zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucuresti pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, dintre acestea 25 fiind retinute in Capitala de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Orgnizata si Terorism (DIICOT).

Sambata, un complet al Tribunalului Calarasi a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti de catre avocatii celor zece arestati preventiv.
Pe de alta parte, Mihai Stan - care nu fusese gasit la domiciliu cand i-a fost perchezitionata locuinta miercuri - a fost audiat si retinut vineri de procurorii DIICOT, pentru obtinere sau tentativa de obtinere ilicita de credite bancare.

Un complet de judecata al Tribunalului Bucuresti a decis, sambata, arestarea preventiva a lui Stan, instanta admitand astfel propunerea procurorilor.

Separat, un alt complet de judecata sesizat, vineri, de catre DIICOT cu o cerere de arestare preventiva a altor 24 de persoane implicate in fraude bancare, a dispus arestarea a sase dintre acestia, restul urmand a fi cercetati in stare de libertate.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide defintiv asupra acestei masuri propusa de DIICOT.

Caracatita bancherilor: totul se intampla cu protectia statului

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Florian Dragos Diaconescu, fost general al Directiei de Informatii Externe (DIE) si celalalt lider al grupari, Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenita, sunt cercetati, alaturi de alte 45 de persaone, pentru implicare in obtinere, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Activitatea infractionala a fost sprijinita, au aratat procurorii, de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Florian Dragos Diaconescu.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor. In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu", se arata intr-un comunicat de miercuri al Directiei.

Potrivit sursei citate, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, este cercetat in libertate, potrivit dispozitiei anchetatorilor DIICOT.

Draga antreprenor, stii cum esti furat de bancheri pe banii statului?Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si