Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, nomele metodologice de aplicare a sistemului de facturare a TVA la incasare, urmand ca, printr-un ordin al ministrului Finantelor, sa fie publicat si un ghid privind noul sistem, informeaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a precizat ca hotararea de guvern prin care au fost adoptate normele aduce precizari privind provizioanele tehnice care se deduc la calculul profitului impozabil si modul de recuperare a pierderii fiscale inregistrate de contribuabilii care se reorganizeaza juridic.

Sistemul va fi aplicat numai la persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, iar normele metodologice clarifica categoriile de persoane impozabile care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 si cele care vor aplica sistemul in a doua perioada fiscala a anului.

Normele mai includ determinarea cifrei de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului de 2,25 milioane lei pentru care se aplica sistemul, precizari privitoare la operatiunile excluse de la aplicarea sistemului si reguli privind intrarea sau iesirea din sistemul TVA la incasare, precum si inregistrarea sau radierea din registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Ministrul Finantelor va aproba prin ordin un ghid pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Guvernul a aprobat la finele lunii august, prin ordonanta, introducerea sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

Conform estimarilor Guvernului, plata TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 va conduce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei.

Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Dan Barna: Guvernul Dancila a intrat in istorie!