12 Decembrie 2012

Cum se pozitioneaza Romania, dupa alegeri, in dezbaterea relaxare fiscala vs. crestere a taxelor?



Cum se va pozitiona Romania dupa alegerile parlamentare castigate de USL in cadrul dezbaterii care mistuie Europa: cresterea taxelor vs. relaxarea fiscala ? Isi va respecta Victor Ponta promisiunile electorale de relaxare fiscala si va ramane in tabara anti-austeritate?

Franta

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre socialistul Francois Hollande, Franta ar putea sa intre in clubul tarilor cu cele mai asupritoare sisteme fiscale. Hollande a introdus o taxa de 75% pentru veniturile anuale mai mari de un milion de euro, taxa care loveste in circa 10.000 de francezi bogati.

Noua masura de supraimpozitare a persoanelor cu venituri peste medie starneste deja un val de refugiati fiscali. Celebrul actor Gérard Depardieu a cerut exil in Belgia, pentru a scapa de noua taxa.

Totusi, alte sute de mii de contribuabili vor fi afectati de reducerea plafonului de deductibilitate la 10.000 de euro pe an si de introducerea unui alte taxe de 45% pentru veniturile anuale care depasesc 150.000 euro.

Totodata, Guvernul francez a anuntat recent ca incepand cu 2014, taxa pe valoarea adaugata (TVA) va urca de la 19,6% la 20%, iar cota redusa la serviciile oferite de restaurante, in constructii si la vanzarea de carti electronice va creste de la 7% la 10%. Totusi, TVA la alimente, hoteluri si alte activitati recreative va cobori de la 5,5% la 5%.


Romania

Ca si in Franta, Romania are in mod oficial dupa alegerile de duminica o noua majoritate parlamentara, liberal-socialista, care a promis unele modificari ale sistemului de taxe.

In primul rand, coalitia USL vorbea inaintea alegerilor de o revenire la sistemul progresiv de impozitare, dar cu o cota maxima mentinuta la nivelul cotei unice din prezent, de 16%.

Totusi, exista riscul ca persoanele cu venituri peste medie sa fie impozitate mai puternic, precum in Franta, avand in vedere ca o relaxare fiscala nu este usor de implementat in Romania cata vreme se doreste mentinerea acordului cu FMI.

De asemenea, viitorul Guvern ar putea sa puna in practica si o propunere mai veche, cea care vizeaza supraimpozitarea companiilor petroliere. Masura a fost chiar propusa Fondului Monetar International, dar nu au fost date prea multe detalii cu privire la pragul de profit de la care companiile vor fi taxate suplimentar.

Cu toate acestea, la Summitul Consiliului European din 28-29 iunie Ponta a fost alaturi de Francois Hollande in tabara celor care doresc relaxarea austeritatii.


Spania

Si Spania a crescut TVA dupa alegerile regionale din aceasta toamna, de la 18% la 21% incepand cu septembrie, desi initial Guvernul spaniol intentiona sa creasca cota la 20% din 2013. Decizia a fost grabita de recomandarile Comisiei Europene si a FMI, care au facut presiuni ca Spania sa se incadereze in tinta de deficit.

De asemenea, cota redusa de 8% va fi majorata la 10%, dar cea mai mica cota de TVA, de 4%, va fi totusi mentinuta.

Spania a ratat anul trecut tinta de deficit cu apoape 50%, in contextul in care guvernele regionale nu au reusit sa taie suficient de mult cheltuielile, iar veniturile din taxe s-au prabusit.

In acelasi timp, Spania ar putea avea probleme in a respecta tinta de deficit bugetar si in acest an, stabilita la 6,3%, si nu exclude cererea unui pachet de finantare extern.




Italia

Italia urmeaza sa organizeze alegeri parlamentare in aprilie anul viitor, dar actualul premier, Mario Monti, a anuntat deja o serie de modificari in privinta fiscalitatii. Dupa ce la inceputul mandatului Monti a mizat pe cartea austeritatii, majorand taxele si reducand pensiile, acum crede ca primele roade ale austeritatii se fac deja simtite si Italia isi permite o usoara relaxare.

Potrivit Bloomberg, Guvernul italian a anuntat in octombrie in mod surprinzator o reducere a taxelor pentru persoanele cu cele mai mici venituri. Monti a promis totusi ca va respecta tintele de deficit agreeate de Uniunea Europeana.

Astfel, Italia si-a permis sa scada cu 1% taxa pentru persoanele care castiga mai putin de 15.000 euro pe an, de la 23% la 22%, si tot cu 1% taxa pentru salariile intre 15.001 euro si 28.000 euro, de la 27% la 26%. Impozitarea pentru celelalte trei intervale superioare de venit nu a fost modificata.

Grecia

Grecia este cel mai bun exemplu al unei tari care dupa alegeri a schimbat macazul in ceea ce priveste masurile de austeritate, avand in vedere ca, in pofida masurilor de austeritate cerute in continuare de Troica creditorilor, noul legislativ de la Atena in care au castigat teren partidele extremiste face mult mai greu aplicarea de noi politici dure.

La alegerile din iunie, partidul Noua Democratie a castigat circa 30% din voturi, fiind urmat de stanga radicala, Syriza, cu 27% si socialistii de la Pasok, care au castigat 12%.

Concluzia alegerilor din Grecia este ca populatia a penalizat puternic coalitia de guvernamant (Noua Democratie si Pasok) care a pus in practica masurile de austeritate, la fel cum PD-L a pierdut alegerile din Romania in fata USL din acelasi motiv.







Citeste si