10 Ianuarie 2013

AVAS are participatii la SUTE DE firme. Multe sunt in insolventa



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are in portofoliu 641 de firme, detinand in principal participatii minoritare, iar aproximativ jumatate din numarul total de societati sunt in lichidare sau insolventa si dizolvare.

AVAS detine pachetele majoritare la aproximativ 140 de firme, cea mai mare parte fiind in lichidare sau insolventa, potrivit datelor transmise de Mediafax.

Din totalul celor 641 de firme, peste 300 sunt in insolventa sau lichidare, iar 15 sunt in dizolvare.

Printre cele mai mari companii, in functie de valoarea capitalului social, unde institutia detine participatii minoritare se numara Roman Brasov (2,92%), Petrotel Lukoil Ploiesti (0,006%), Mechel Campia Turzii (1,02%), Kastamonu Romania Reghin (0,19%), Mechel Targoviste (4,04%), Zaharul Oradea (0,008%), Astra Vagoane Arad (1,36%), Chimcomplex Borzesti (12,89%), Biofarm (1,04%) sau Laminorul Braila (0,27%).

Autoritatea a fost trecuta de noul Guvern in coordonarea ministrului Economiei, unde functioneaza si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

In noiembrie 2012, premierul Victor Ponta l-a retras pe Marius Obreja din postul de presedinte al AVAS si l-a numit la conducerea institutiei pe Adrian Volintiru, fost director la Rompetrol, Relad si Vulcan Bucuresti.

Portofoliul AVAS a fost extins, la sfarsitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participatiilor detinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI. La inceputul anului 2009 Executivul a decis insa ca OPSPI sa fie transferat din nou, impreuna cu firmele din portofoliu, la Ministerul Economiei, AVAS ramanand sa gestioneze un portofoliu mult redus.



Citeste si