Guvernul a adoptat ordonanta care stabileste ca autoritatile locale decid indexarea taxelor

Guvernul a adoptat ordonanta care stabileste ca indexarea taxelor locale este la latitudinea autoritatilor locale si nu reprezinta o obligatie impusa de la nivel central, in contextul in care multe administratii au decis deja majorarea taxelor invocand tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.

Ordonanta a fost adoptata in sedinta de miercuri a Executivului, afirma surse oficiale, citate de Mediafax.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ulterior, Guvernul a anuntat ca va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileste ca autoritatile locale sunt cele care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

Informatia a fost confirmata de Guvern, care a precizat ca ordonanta va fi aprobata in prima sedinta din 2013.
La randul sau, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Hotararea de guvern din decembrie pentru indexarea impozitelor si taxelor locale a fost insa publicata in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut si multe autoritati locale au decis deja majorarea taxelor invocand tocmai aceasta hotarare de guvern.

Inaintea sedintei de miercuri a Guvernului, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicata o forma modificata a proiectului de ordonanta privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansata la sfarsitul anului trecut, document care prevede acum ca "pentru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, "cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012".

Aceste hotarari pot fi adoptate in termen de cel mult 20 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor locale aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locale, cu termene de plata viitoare sau se restituie la cerere.

In varianta initiala, ordonanta stabilea ca in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, iar autoritatile locale hotarasc cu privire la aplicarea indexarii.

Modificarea ordonantei este explicata de Guvern prin observatiile formulate in timpul consultarilor de catre ministerele initiatoare si avizatoare.

Premierul Victor Ponta a precizat ca autoritatile locale pot indexa sau nu taxele locale, dar a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.
Ordonanta va fi publicata tot miercuri in Monitorul Oficial, conform declaratiilor premierului Victor Ponta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri