17 Ianuarie 2013

Calendarul obligatiilor fiscale: 10 declaratii de care NU trebuie sa uiti



Anul 2013 ar putea sa fie mai bun pentru antreprenori nu doar prin simpla crestere a afacerilor, dar si daca va incepe mult promisa reformare a Fiscului. Pana atunci, birocratia va continua sa franeze puternic mediul de afaceri, iar depunerea formularelor catre ANAF va ocupa un timp important in viata oricarei firme. Wall-Street.ro iti prezinta 10 declaratii fiscale de care nu trebuie sa uiti in acest an.

Declaratia 300

Declaratia 300 este cel mai important formular pe care o firma din Romania trebuie sa il completeze, in conditiile in care este platitoare de TVA.

Formularul a fost insa modificat incepand cu acest an pentru a fi in conformitate cu sistemul TVA la incasare. Noul model pentru formularul 300, aprobat de Fisc, va incepe sa fie utilizat incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2013, iar potrivit Codului Fiscal cea mai mica perioada fiscala este o luna.

In acest context, firmele vor trebui sa depuna pana la data de 25 februarie decontul de TVA aferent lunii ianuarie.

Declaratia 012

Incepand cu acest an, contribuabilii pot alege sa isi plateasca si sa declare impozitul pe profit anual, dar cu efectuarea trimestriala de plati anticipate.

Totusi, contribuabilii trebuie sa decida de la inceputul anului daca vor opta pentru acest sistem si trebuie sa comunice ANAF pana la 31 ianuarie prin completarea formularului 012.

Oricum, daca aceasta optiune va fi aplicata, devine obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

Declaratia 205

Incepand cu 1 ianuarie 2013, contribuabilii beneficiari de venit sunt obligati sa completeze formularul 205 in vedere retinerii la sursa, declaratia fiind modificata recent de ANAF pentru a introduce rubrici speciale referitoare la veniturile din salarii.

Noul formular 205 se depune de platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii precum si platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

Contribuabilii pot sa depuna si pe internet declaratia 205, prin utilizarea portalului e-guvernare.ro.

In plus, amenzile vor fi substantial mai mari pentru contribuabilii care nu depun la timp declaratia 205, comparativ cu amenzile care trebuiau platite pentru nedepunerea fiselor fiscale, scrie AvocatNet.ro





Declaratia 390

Declaratia recapitulativa 390 se depune lunar, pana la data de 25, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Potrivit AvocatNet, nedepunerea la termenele legale sau depunerea de declaratii recapitulative cu sume incorecte ori incomplete se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei in cazul nedepunerii declaratiei recapitulative la termenele legale si de la 500 la 1.500 lei in cazul depunerii declaratiei recapitulative cu date incorecte ori incomplete.

Declaratia 394

Odata cu aplicarea noului sistem de TVA si declaratia 394 trebuie sa fie modificata pentru ca pentru ca noile prevederi sa poata fi puse in practica. Modificarile la acest formular au fost aprobate de autoritatile fiscale si sunt cuprinse in Ordinul ANAF nr. 1992/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 17 din 9 ianuarie 2013, care completeaza Instructiunile de depunere a declaratiei.

Astfel, declaratia 394 trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/primite in perioada de raportare, inclusiv cele aferente TVA la incasare sau taxarii inverse.



Declaratiile 100 si 101

Declaratia 100 se completeaza de platitorii de impozite, taxe si contributii sociale carora le revin obligatii de plata la bugetul stat, ea putand fi depusa lunar, trimestrial sau la alte termene. Oricum, este bine de stiut, ca persoanele fizice care nu depun la timp declaratia risca o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 lei, iar persoanele juridice intre 1.000 si 5.000 lei.

ANAF a modificat de la inceputul anului instructinile de completare in ceea ce priveste modul de declarare si stabilire a impozitului pe profit pentru veniturile realizate incepand cu 1 ianuarie 2013.

De asemenea, incepand cu acest an impozitul pe profit se va declara cu un nou formular, declaratia 101 fiind modificata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala printr-un ordin publicat recent. Noul formular va fi folosit chiar din acest an pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2012, dupa cum scrie AvocatNet.



Declaratia 112

Declaratia 112 se refera la obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Declaratia 112 se depune trimestrial la Fisc iar contribuabilii care sunt obligati sa o depuna sunt asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati, dar si persoanele fizice care exercita profesii libere.

Declaratia 224

Declaratia 224 se completeaza de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate, precum si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si ale posturilor consulare acreditate in Romania.

Termen de depunere al formularului este lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare pentru care s-a realizat venitul.

Declaratia 200

Potrivit ANAF, declaratia 200 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din activitati independente; cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se determina in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen.








Si in cazul nerezidentilor se depun declaratii

Potrivit ANAF, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile nerezidentilor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit nerezidenti la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie, pentru anul fiscal anterior.





Citeste si