1 Februarie 2013

Ce noutati aduce Codul Insolventei



Codul Insolventei, care ar putea sa intre in parlament in aceasta toamna, va aduce noutati in privinta aplicarii procedurii pentru grupurile de firme. Astfel, se va crea un cadru prin care grupurile de societati aflate in insolventa sa fie gestionate de un singur administrator judiciar sau un consortiu de administrator si de caz se va ocupa un singur judecator sindic, a explicat Arin Stanescu, partener coordinator al RVA Insolvency, una din companiile angajate de Ministerul Justitiei pentru a scrie Codul.

Arin Stanescu a declarat ca una din problemele care isi va gasi rezolvare prin Codul Insolventei este situatia grupurilor de firme. In prezent daca un grup de firme intra in insolventa, fiecare entitate juridica are cate un judecator sindic si cate un administrator judiciar, corelarea planurilor de reorganizare putand fi facuta doar prin intelegeri informale intre administratorii judiciari.

Codul Insolventei ar putea rezolva aceasta situatia, astfel incat aceste grupuri de firme sa aiba acelasi judecator sindic si acelasi consortiu de administratori judiciari.

Problema actuala este determinata si de faptul ca in Romania nu exista legislatie pentru grupurile fiscale, decat la nivel de definitie bancara si fiscala.

In Codul Insolventei nu se va include insolventa persoanelor fizice ( Ministerul Justitie prezentandu-si dorinta de a nu include acest aspect) si nici insolventa administratiilor publice.

Potrivit lui Arin Stanescu, draftul Codului trebuie sa fie gata pana in martie, iar in toamna ar putea sa ajunga in Parlamentul actul normative.
In 2012, au intrat in insolventa circa 27.600 de firme noi, in crestere fata de nivelul de 23.800 din 2011.

Codul Insolventei este realizat de un consortiu condus de PWC, din care face parte RVA si D&B David si Baias. Proiectul este finantat de Banca Mondiala.



Citeste si