5 Februarie 2013

Harta impozitarii in lume. Unde gasim cele mai mici taxe?



Datele centralizate de KPMG cu privire la cotele de impozitare din intreaga lume indica o continuare a tendintei din anii precedenti, de atragere a investitiilor prin cote de impozite pe profit reduse, dar si de maximizare a veniturilor bugetare prin cresterea impozitelor indirecte, precum TVA. Afla care sunt tarile cu cele mai mici taxe.

Tarile cu cele mai mici rate ale impozitului pe profit

Potrivit raportului KPMG, cea mai scazuta cota a impozitului pe profit a fost inregistrata la nivelul anului 2012 in Muntenegru, de 9%.

Urmatoarele tari in clasament sunt Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Gibraltar, Macedonia, Serbia, Paraguay si Qatar, fiecare cu o taxa de 10%.

Alte state cu fiscalitatea relaxata la acest capitol sunt Macau si Oman, cu o cota a impozitul pe profit de 12%.

Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este reprezentata de schimbarile legislative dese, atat in sfera impozitelor directe, cat si a celor indirecte. Desi provocarile guvernului de a mentine veniturile la buget in aceasta perioada dificila sunt evidente, o stabilitate crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii mediului de afaceri si economiei per ansamblu. Oamenii de afaceri trebuie sa isi planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele ce trebuie platite sa fie clare. Schimbarile neasteptate pot produce efecte nedorite in mediul de afaceri”, a explicat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.


Tarile cu cea mai mica TVA sau taxa pe vanzari

In ceea ce priveste impozitele indirecte, Aruba are cea mai mica taxa pe valoarea adaugata, sau taxa pe cifra de afaceri/vanzari, de 1,5%.

Ea este urmata de tari precum Canada, Japonia, Jersey, Nigeria, St Maarten, Taiwan si Yemen, fiecare cu o taxa de 5%.

De asemenea, Saba, St Eustatius si Curacao aplica o TVA de 6%.

Tarile cu cele mai mari cote ale impozitului indirect

In ceea ce priveste tarile cu cea mai mare TVA, Ungaria se detaseaza in Europa, unde taxa pe valoarea adaugata are radacini adanci. Vecinii nostri aplica o cota de 27%.

Pe locul secund urmeaza Islanda, cu o rata de 25,5%, in timp ce pe a treia pozitie se claseaza alte patru state din Europa (Suedia, Danemarca, Norvegia si Croatia).

“Romania a majorat cota de TVA de la 19% la 24% in anul 2010, ajungand astfel sa se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar cateva puncte sub maximul de 27% din Ungaria. De asemenea, cota impozitului pe profit a fost mentinuta la nivelul de 16% inca din 2005, cand a fost introdusa cota unica, si nu se intrevad intentii concrete de majorare a acesteia. In ceea ce priveste cota de TVA, desi s-a discutat inca de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, sansele unei astfel de decizii sunt discutabile avand in vedere contextul economic si bugetar pentru anul 2013“, apreciaza Ramona Jurubita, Partner Asistenta Fiscala, KPMG in Romania.


Tarile cu cele mai mari rate ale impozitului pe profit

In 2012, Emiratele Arabe Unite au avut cea mai mare cota a impozitelor directe, de 55%.

Statele Unite au urmat in acest clasament, cu o cota a impozitului pe profit de 40%, in timp ce Japonia ocupa a treia pozitie, cu o rata de 38,01%.


Citeste si