Dana Patriciu a cerut Judecatoriei Sectorului 1 ajutorul public judiciar al statului, respectiv scutirea de la plata taxei de trei la suta din suma de 2,3 miliarde de euro cat ar reprezenta, potrivit acesteia, averea totala a sotului ei, Dinu Patriciu.

Judecatoria Sectorului 1 a inceput miercuri discutiile in dosarul in care sotia omului de afaceri Dinu Patriciu solicita partajarea averii si o jumatate din totalul acesteia, scrie Mediafax.

Intr-un astfel de caz, persoana care solicita partajul este obligata la plata a trei la suta din suma totala precizata in cadrul actiunii. Raportat la acest caz, sotia lui Dinu Patriciu cere scutirea de la plata a trei la suta din cele 2,3 miliarde de euro estimate ca reprezentand averea omului de afaceri.

Cererea Danei Patriciu de ajutor public judiciar al statului va fi judecata in sedinta secreta la 13 februarie. Instanta a stabilit urmatorul termen in actiunea de partajare a averii la 20 martie.

In actiunea de la Judecatoria Sectorului 1, sotia lui Dinu Patriciu a cerut separatia judiciara a bunurilor detinute in comun, acuzandu-l ca, pe fondul unor relatii extraconjugale si al unei stari de sanatate precare, a instrainat bunuri comune si a garantat obligatiii asumate scriptic in favoarea celei cu care are o relatie extraconjugala.

Dana Patriciu a argumentat ca este casatorita cu Dinu Patriciu din 1994, iar in timpul celor 18 ani de casnicie au dobandit impreuna bunuri imobile si mobile, inclusiv tablouri, bijuterii, actiuni/parti sociale la diverse societati din Romania, Elvetia, Anglia, Luxemburg, Olanda, Germania, Franta, Georgia, Cipru. Ea a indicat o cota de contributie de 50% la dobandirea acestor bunuri.

Ea sustine ca Dinu Patriciu a dispus de bunuri comune reprezentand piese de moblier si de decor si ca mai multe obiecte de uz personal si cadouri au disparut din resedinta situata la Silistea Snagovului. Ea afirma ca, prin actiunile sotului sau, patrimoniul comun a fost mult diminuat, iar stabilitatea economica a familiei este pusa in pericol in mod real.

Dana Patriciu isi motiveaza gestul, precizand ca, in pofida incercarilor repetate de a-si determina sotul sa inceteze cu acest comportament, nu au reusit sa ajunga la o intelegere amiabila, ceea ce face necesara interventia instantei de judecata.

Prin urmare, ea cere separatia judiciara a bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei, modificarea regimului matrimonial din regimul comunitatii legale in regimul separatiei de bunuri, precum si lichidarea comunitatii de bunuri si partajul bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei.

Colectia de tablouri a lui Dinu Patriciu

Agentia de presa Mediafax relata, la inceputul lunii octombrie 2012, ca omul de afaceri Dinu Patriciu si-a gajat tablouri din colectia personala, cu o valoare de achizitie de peste 2 milioane de euro, catre firme pe care le controleaza, inregistrate in Elvetia sau Cipru, precum si catre persoana cu care se presupune ca are o relatie extraconjugala.

Incepand din toamna anului trecut, Patriciu a constituit gaj in favoarea DP Holding (Elvetia), Veridesco Limited (Cipru) si Melanie Anne Chen, pentru circa 80 de tablouri din colectia personala. Melanie Chen este membru in boardul director al DP Holding si presedinte executiv al Marine Resources Exploration International BV, firme detinute de Patriciu.

Majoritatea lucrarilor au fost cumparate de la casa de licitatii Artmark, unele dintre acestea chiar dupa incheierea licitatilor, daca nu au existat cumparatori care sa ofere pretul minim din evaluare.

Sase tablouri l-au costat pe omul de afaceri mai mult de 100.000 de euro fiecare: Nicolae Tonitza – Afize (160.000 de euro), Nicolae Grigorescu – Panselute (115.000 de euro), Stefan Luchian - Flori de primavara (155.000 de euro), Stefan Luchian – Garoafe (140.000 de euro), Stefan Luchian – Maci (132.000 de euro), Ion Tuculescu - Mare fermecatoare (105.000 de euro).

Patriciu detine in colectie si una dintre lucrarile lui Tonitza "Nud in Iatac", doua dintre acestea, denumite studii, fiind vandute cu pana in 100.000 de euro, in timp ce versiunea finala a fost achizitionata la o licitatie organizata de Artmark pentru aproape 300.000 de euro.

Peste o treime din tablouri au fost cumparate de omul de afaceri la preturi de cateva zeci de mii de euro, cea mai scumpa lucrare fiind semnata Ion Tuculescu - Dupa razboaie (Renastere) (72.500 de euro).

Colectia lui Patriciu mai cuprinde in aceasta cotegorie de pret lucrari precum Ion Tuculescu - La malul marii (Mangalia veche) (52.500 de euro), Ion Tuculescu - Mare fermecatoare (105.000 de euro), Ion Tuculescu – Compozitie (44.000 de euro), Ion Tuculescu – Costinesti (44.000 de euro), Theodor Pallady - Natura statica cu matisori (65.000 de euro), Theodor Pallady - Natura statica cu narghilea (60.000 de euro), Theodor Pallady - Fumatoarea de opiu (50.000 de euro), Theodor Pallady - Natura moarta cu narghilea (57.500 de euro) , Theodor Pallady - Nud in fotoliu (21.000 de euro), Gheorghe Petrascu- Trandafiri (30.000 de euro), Gheorghe Petrascu- Peisaj la Roscoff (38.000 de euro), Gheorghe Petrascu- Natura moarta cu carti si pere (28.000 de euro), Gheorghe Petrascu - Case (27.000 euro), Gheorghe Petrascu - Case la Vitre (18.000 euro), Stefan Popescu - Caliacra (16.500 de euro), Camil Ressu - Pe malul Siretului (10.500 de euro), Camil Ressu - Maternitate (15.000 de euro), Rudolf Schweitzer Cumpana - Alegoria toamnei (17.000 de euro).

Cateva zeci de mii de euro a platit Dinu Patriciu si pentru Nicolae Darascu - Vedere asupra Balcicului (20.000 de euro), Nicolae Darascu - Vedere catre port (30.000 de euro), Nicolae Darascu - Han in Dobrogea (21.000 de euro), Nicolae Darascu – Chioggia (57.500 de euro), Nicolae Darascu - Natura statica cu dovleac (20.000 de euro), Dumitru Ghiata - Case la Balcic (14.500 de euro), Francisc Sirato - Lila in galben (50.000 de euro), Jean Alexandru Steriadi - Peisaj de iarna (20.000 de euro), Jean Alexandru Steriadi - Strada la Balcic (12.000 de euro), Eustatiu Stoenescu - Natura statica cu farfurie olandeza (32.000 de euro), Ion Theodorescu-Sion – Palermo (26.000 de euro), Nicolae Toniza - Natura statica cu fructe (55.000 de euro).

Anul trecut, Dinu Patriciu a avut dificultati financiare atat cu Adevarul Holding SRL, cat si cu firma MIC.RO RETAIL SRL care a intrat in faliment, pe lista creditorilor existand peste 1.200 de societati si persoane fizice si aproximativ 5.000 de salariati neplatiti. Printre societatile pagubite se numara Mercadia Holland BV, actionarul majoritar al MIC.RO. Pentru garantarea unor imprumuturi luate de Mercadia Holland BV de la BCR, Dinu Patriciu a gajat cu disponibilitatile bancare ale MIC.RO si cu alte bunuri ale acestei societati.

Surse din mediul de afaceri sustin ca datoriile lui Dinu Patriciu se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si