11 Februarie 2013

Curtea Constitutionala dezbate in 20 februarie contestatia pe buget



Curtea Constitutionala (CC) dezbate in 20 februarie contestatia PDL referitoare la neconstitutionalitatea procedurii dezbaterii si votarii bugetului, formatiunea democrat-liberale reclamand abuzuri ale majoritatii parlamentare privind adoptarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2013

"Aceste abuzuri constau in prelungirea programului de dezbatere si vot al bugetului in mod neregulamentar peste timpul votat initial, lipsa cvorului la votarea bugetelor Educatiei, Sanatatii, Economiei, lipsa de cvorum contestata de noi la miezul noptii cand ne-am retras din sala. De asemenea, contestam pentru ca a fost o situatie fara precedent inregistrata in functinarea Camerei Deputatilor, generata de netrimiterea amendamentelor opozitiei, care fusesera respinse de Comisiile buget-finante, la dezbaterea din plen", a explicat Raluca Turcan, vicepresedinte al formatiunii democrat-liberale.

Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se, oficial, 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva".

Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" si 109 voturi "impotriva". La acest proiect de act normativ a fost adoptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit careia ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posture finantat prin prezenta lege si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Amendamentul insusit de plen a fost propus de Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat si Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, precum si de deputatii PP-DD Liliana Minca, Daniel Catalin Fenechiu si Radu Popa si de grupurile parlamentare ale PP-DD.

Comisiile de specialitate au explicat acceptarea acestei modificari "pentru o informatie juridica completa si punerea de acord cu normele de tehnica legislativa prevazute de Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative".



Citeste si