13 Februarie 2013

In cautare de facilitati fiscale? Afla ce iti poate oferi legislatia romaneasca



Chiar daca legislatia fiscala romaneasca nu este printre cele mai prietenoase cu mediul de afaceri, exista totusi cateva facilitati pe care antreprenorii le pot folosi. Un raport al BDO expune principalele facilitati fiscale ramase in legislatia din Romania.

Deduceri in cazul activitatilor de cercetare-dezvoltare

Potrivit legislatiei fiscale, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare efectuate atat pe teritoriul national, cat si in spatiul UE, antreprenorii pot deduce suplimentar la calculul profitului impozabil o cota de 50% din cheltuielile eligibile, iar daca prin aplicarea deducerii se realizeaza pierdere fiscala, aceasta este recuperabila.

De asemenea, se poate aplica metoda de amortizare accelerata si in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Deductibilitatea unor cheltuieli sociale

Firmele pot deduce in mod expres cheltuieli sociale in limita a 2% aplicat la fondul de salarii, pentru cheltuieli necesare functionarii gradinitelor, creselor, cantinelor, bazelor sportive, cluburilor, caminelor de nefamilisti.

De asemenea, sunt deductibile tichetele de cresa; cadourile in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadourile in bani sau in natura acordate salariatelor sau ajutoarele umanitare (nastere, inmormantare, boli grave).

Deductibilitatea in cazul schemelor de pensii facultative

De asemenea, pot fi deduse si cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita a 400 euro/ an per participant precum si cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita a 250 euro intr-un an fiscal/pentru fiecare participant.

Amortizarea fiscala

Amortizarea fiscala este un tip de facilitate fiscala aplicata sub trei forme echipamentelor si mijloacelor fixe.

Astfel, pentru echipamentele tehnologice, masini, unelte si instalatii, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, exista posibilitatea de a opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata. In cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, se poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva (cu exceptia constructiilor pentru care amortizarea liniara este obligatorie).

Amortizarea accelerata presupune aplicarea unei cote de pana la 50% in primul an de functionare a mijlocului fix; amortizarea degresiva presupune aplicarea unor coeficienti la cotele de amortizare liniara, in functie de durata de amortizare stabilita (1,5 daca durata de utilizare este intre 2 si 5 ani; 2 daca durata este intre 5 si 10 ani; 2,5 daca durata de utilizare este mai mare de 10 ani).

Sponsorizarile

Potrivit legislatiei fiscale din Romania, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private scad din impozitul pe profit datorat sumele in limita minima de 0,3% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite

Dividendele reinvestite incepand cu 2009, in scopul pastrarii si cresterii de noi locuri de munca pentru dezvoltarea activitatii persoanelor juridice romane distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.

Potrivit raportului BDO, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende si dividendele investite in capitalul social al altei persoane juridice romane, in scopul crearii de noi locuri de munca, pentru dezvoltarea activitatii acesteia, conform obiectului de activitate.

Facilitati in ceea ce priveste impozitul pe venit

Principala facilitate fiscala in ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii se rezuma la scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii realizate ca urmare a activitatii de creare programe de calculator. Acordarea acestei facilitati fiscale este conditionata totusi de indeplinirea anumitor conditii referitoare la:

  • pregatirea profesionala a personalului pentru care se aplica scutirea (acestia trebuie sa detina diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior pentru una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica,Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile Automatica si informatica industriala, Calculatoare, Electronica, etc.
  • obligativitatea de a avea anumite posturi eligibile (analist, programator, proiectant de sistem informatic, inginer/programator de sistem informatic, administrator baze de date, inginer software sau manager de proiect informatic). In plus, posturile pentru care se acorda scutirea trebuie sa faca parte dintr-un compartiment distinct evidentiat in organigrama companiei)
  • nivelul veniturilor inregistrate de aceasta ca urmare a derularii activitatii de creare de software (pentru a putea beneficia de scutire compania trebuie sa fi inregistrat in anul precedent venituri din activitatea de creare software de cel putin 10.000 $ pentru fiecare salariat care beneficiaza de scutire).



  • Citeste si