15 Februarie 2013

O noua viziune legislativa asupra microintreprinderii



Codul Fiscal a suferit modificari semnificative, in ianuarie 2013, privind impozitul pe venitul microintreprinderilor.

Modificarea fundamentala consta in reconsiderarea conceptului de microintreprindere si in confirmarea acestui impozit ca un impozit obligatoriu.

Notiunea de microintreprindere

In mod traditional, o microintreprindere este o persoana juridica romana, indeplinind cumulativ urmatoarele conditii: realizeaza venituri, altele decat cele exceptate expres de lege, veniturile nu depasit echivalentul in lei a 65.000 euro ?i la capitalul social nu participa statul si autoritatile locale. Din definitie a fost eliminata cerin?a privind numarul de salariati. Verificarea conditiilor legale se face la 31 decembrie a fiecarui an.

Sunt microintreprinderi si toate societatile nou-infiintate, care vor datora intotdeauna in primul an de activitate impozitul pe venitul microintreprinderilor.

Prin exceptie, anumite domenii de activitate nu intra sub incidenta acestui impozit: domeniul bancar, domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Regimul fiscal

Impozitul pe venitul microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013, are caracter obligatoriu, in ipoteza indeplinirii conditiilor de mai sus.
Incetarea aplicarii acestui sistem se produce intr-un singur caz: prin depasirea plafonului de 65.000 euro. O microintreprindere, care realizeaza venituri mai mari va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Societatile nou-infiintate vor pastra acest regim ani la rand, daca raman sub plafonul de 65.000 euro ori, vor trece la impozitul pe profit in anul in care volumul de venituri impozabile creste peste plafon si cel putin si in anul urmator. O societate care a platit impozit pe profit, insa nu a depasit intr-un an plafonul, revine la sistemul de impozit pe venitul microintreprinderi.

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor ramane 3%.

Baza impozabila se determina ca diferenta intre: (i) veniturile din orice sursa si (ii) veniturile indicate expres de lege prin articolul 1227 Cod Fiscal.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial. In cazul translatiei spre impozit pe profit, calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de venituri.

Efecte fiscale

In privinta societatilor nou-infiintate si a societatilor cu profit redus (sub 20%), sistemul are efectul unei majorari semnificative a impunerii, comportandu-se similar unui impozit forfetar. Companiile din productie de mici dimensiuni care realizeaza profituri relativ reduse vor datora un impozit crescut.

Referitor la start-up-uri de amploare, care pornesc spre venituri mai mari de 65.000 de euro, acestea vor avea o preocupare in plus, in sensul de a supraveghea momentul depasirii plafonului si schimbarii impozitului datorat, care se poate produce chiar in primul an de activitate. Sa presupunem o societate pe actiuni, cu activitate in retail, este cert ca inca din primul trimestru se va datora impozit pe profit, pentru depasirea plafonului indicat de lege. Societatea va trebui sa declare schimbarea impozitului datorat. De observat, ca legiuitorul nu prevede un termen in acest sens, prevazand ca declaratia se va depune in cursul anului respectiv. In aceasta ipoteza, obligativitatea impozitului pe venitul microintreprinderilor este desueta, perioada fiscala, trimestrul fiind in intregime guvernata de impozitul pe profit.
In loc de concluzie, vom sublinia doar obligatia societatilor de a supraveghea atent cifra de afaceri si de a coordona de maniera corecta modul de stabilire si plata a acestui impozit.

Ioana Costea este Coordonatoarea departamentului de drept fiscal al societatii de avocatura Chiuariu & Asociatii. Ea scrie pentru Wall-Street.ro "Pastila de Fiscalitate", o serie de articole publicate in sectiunea Legal Business.



Citeste si