20 Martie 2013

Florentin Tuca, despre NCPC: Cat de echitabil va fi judecat clientul meu? Raspunsul este ipocrit!



Noul Cod de procedura civila (NCPC) va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri, insa trebuie asimilat repede si eficient de cei care trebuie sa il aplice, crede Florentin Tuca, managing partner Tuca Zbarcea&Asociatii, mentionand ca nu poate cuantifica insa in ce masura acesta va reduce coruptia.

"Cred ca noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva ca va fi asimilat repede si eficeint de catre cei care trebuie sa-l aplice. Este o cazna destul de serioasa sa asimilezi asemenea norme, pentru ca nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergura, care trebuie asociata si cu modificarea Codului Civil si puse laolalta, ceea ce poate crea dificultati de interpretare si aplicare. Dar presupunand ca se va trece cu disciplina si sarguinta peste dificultatile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred ca sunt premise pentru o aplicare mai facila si mai favorabila celor care se duc la instanta”, a declarat Tuca la conferinta «Cum se aplica Noul Cod de Procedura Civila de la 15 februarie? Provocarile noilor reglementari si impactul asupra mediului de afaceri»", organizata de agentia Mediafax si societatea de avocati Tuca Zbarcea&Asociatii.

El spune ca era nevoie de reforma in acest domeniu, apreciind ca "s-au facut lucruri faine" in acest sens.

”Sunt dispozitii care sunt in bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sanatos. Vechiul cod, in ciuda rigorii lui, are o varsta venerabila, de 100 si ceva de ani. Nu prea poti, oricat ai trage de el ca de o plastelina, sa-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergura si cred ca ea este buna, potrivita si susceptibila sa aduca o schimbare in bine asupra mediului de afaceri", a adaugat Tuca, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, el spune ca nu poate cuantifica aspecte legate de cat de bine vor fi aplicate prevederile codului, cat de mare va fi disponibilitatea juristilor de a-l asimila, cata buna credinta va fi, in ce masura va scadea coruptia sau cat de competenti vor fi judecatorii si
procurorii implicati, aratand insa ca noua legislatie creeaza premise in sens pozitiv.
"Ce sa spun eu clientului meu?" Florentin Tuca a intrebat reprezentantii Ministerului Justitiei prezenti la conferinta despre impactul modificarilor asupra proceselor comerciale, in ceea ce priveste durata si echitatea acestora.

"Ce sa spun eu clientului meu care ma intreaba cat va dura potentialul lui proces in baza prevederilor noului Cod de Procedura Civila? Cat de echitabil va fi judecat, cui este preferabil sa se adreseze, unei instante judecatoresti sau uneia arbitrare? Raspunsul meu este acum ipocrit. Le spun ca o sa fie bine, sa aiba incredere in justitie, le spun despre intrarea Romaniei in UE. Trebuie insa sa argumentez optimismul meu. Va fi procesul mai scurt, mai echitabil, mai preferata instanta decat litigiul arbitrar?", s-a adresat Tuca reprezentantilor autoritatilor.

Alina Radoi, director in Ministerul Justitiei, a afirmat ca aceste raspunsuri se vor afla dupa aplicarea noilor prevederi.

"Ceea de am facut noi pe parcursul mai multor ani de zile a fost tocmai identificarea unor solutii care sa imbunatateasca procesul civil, durata, sa aduca o practica unitara, am vizat o arie mai larga de aspecte. Rezultatul activitatii urmeaza sa apara dupa aplicarea practica a codului", a spus Radoi.



Citeste si