Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) cere statului si Ministerului de Justitie sa ia exemplul altor state membre, printre care se numara si Bugaria, si sa introduca tribunalele fiscale, pentru a elimina astfel principala problema a instantelor de contencios fiscal: termenul foarte lung pana la solutionarea unui dosar.
Potrivit avocatului Luisiana Dobrinescu de la societatea de avocatura Dobrinescu Dobrev si coordonator al grupului de analiza fiscala in cadrul ARSIT, termenul mediu de finalizare a unui dosar de contencios fiscal este de circa 3 ani.

In plus, o mare problema o reprezinta si lipsa unei specializari profesionale a judecatorilor in dreptul fiscal.

"Factorii de decizie din Justitie nu inteleg complexitatea spetelor de contencios administrativ din Romania. Incercam pe toate caile sa aducem in atentia CSM si a Ministerului de Justitie ca avem nevoie de o specializare in contencios administrativ", a spus Diana-Magdalena Bulancea, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul conferintei ARSIT intitulata "Cum putem face reforma fiscala in Romania?".

Ea a mentionat ca cel mai scurt timp in care poate fi stabilit un termen de judecata a fost calculat la 182 de zile.

In acest context, proiectul ARSIT presupune crearea de tribunale fiscale, in care sa fie judecate cauzele de contencios administrativ de cate judecatori specializati in aceasta arie. Investiile ar presupune sali de judecata si spatii administrative separate, infrastructura IT si personalul suplimentar, specializat in drept fiscal.

In prezent, instantele din Romania sunt supra-aglomerate, dupa cum arata si schema de mai jos prezentata de Luisiana Dobrinescu. Dupa cum reclama si judecatoarea Diana-Magdalena Bulancea, "toata lumea prefera Curtea de Apel Bucuresti" si ca urmare judecatorii de la aceasta instanta sunt supra-aglomerati si sunt nevoiti sa judece o gama diversa de spete in care experienta si cunoasterea lor este limitata."Alaturi de judecatori si de persoane din cadrul ANAF vom discuta despre acest proiect, vom face lobby, vom populariza proiectul", spune Dobrinescu, dar regreta in acelasi timp faptul ca reprezentantii Fiscului, invitati la eveniment, nu au putut ajunge.

Romania poate lua exemplul Bulgariei cand este vorba de eficienta sistemului judiciar, vecinii de la Dunare introducand inca din 2005 un sistem distinct de contencios administrativ.

Dupa cum o sa obeservati din schema sistemului de instante din Bulgaria, simplitatea lui ii creste eficienta, iar dosarele ce tin de fiscalitate sunt judecate de o Curte Suprema Administrativa, unde judecatorii sunt specializati in genul acesta de spete.

Si Germania si Franta au in sistemul lor tribunalele fiscale, astfel incat Curtile de Apel si Inalta Curte sa fie degrevate de judecarea dosarelor de contencios fiscal.
wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi in privinta necesitatii de a introduce si in Romania tribunalele fiscale. Avem nevoie de o reforma a sistemului judiciar pentru a creste eficienta acestuia si a reduce durata medie a solutionarii dosarelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri