Obligatia de participare la sedinta de informare privind medierea - intre mit si realitate.

Unul din subiectele care au beneficiat de o mare atentie in dezbaterea publica generata de intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila (NCPC) il reprezinta dispozitiile legale imperative care instituie obligativitatea de participare la sedinta de informare privind medierea. Intrucat se vehiculeaza numeroase informatii inexacte sau imprecise, consider ca o punctare riguroasa a catorva certitudini in legatura cu aceasta problema este binevenita.

Ce trebuie retinut:

1. Nu este vorba despre o dispozitie a NCPC, ci despre una care face parte din legea medierii. Este adevarat, intrarea in vigoare si aplicarea acestei dispozitii au fost gandite de legiuitor in stransa legatura cu Noul Cod, fara insa a face parte din acesta.

2. Legea vorbeste de obligativitatea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, si nu despre medierea obligatorie. Rigoarea juridica impune aceasta distinctie, insa chiar mai important este sa se inteleaga ca legiuitorul nu si-a propus si nu isi va propune niciodata sa oblige partile sa urmeze si sa finalizeze o procedura de mediere. Medierea se poate derula daca toate partile implicate doresc acest lucru si pune capat disputei daca solutia mediatorului este acceptata benevol de parti.

3. Pana in august 2013 nu va exista o sanctiune impotriva reclamantului care nu parcurge aceasta procedura in materiile prevazute de lege (nu este vorba de o obligatie generala, ci de una incidenta in materiile expres prevazute de lege). Solutia legiuitorului de a suprima sanctiunea timp de 6 luni a fost dictata de ratiuni de prudenta si necesitatea de a evalua impactul noii reglementari. Trecand peste aceasta situatie temporara, trebuie subliniat, ca si chestiune de principiu, ca sanctiunea pentru nederularea unei proceduri prealabile legale obligatorii poate viza numai pe reclamant, iar nu si pe parat.

4. Intelegerea si aplicarea corecta a dispozitiilor legale in discutie presupune si cunoasterea scopului urmarit de legiuitor cand a adoptat aceasta solutie. Acest obiectiv este definit expres in preambulul OUG 4/2013 si este reprezentat de popularizarea medierii ca metoda alternativa de solutionare a disputelor, astfel ca aceasta sa fie cunoscuta si ulterior folosita cat mai mult de catre justitiabili. Din aceasta perspectiva, este mai usor de inteles de ce in acest caz nu este nimic absurd in a avea o obligatie legala a carei incalcare nu presupune incidenta unei sanctiuni.

Citeste si Capcanele din Noul Cod de Procedura Civila (I)

Cosmin Vasile, autorul acestui articol, este partener in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti&Partners.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri