Piata de fuziuni si achizitii va stagna anul acesta, insa ar putea creste in 2014, in conditiile in care in prezent lipsesc proiectele atractive si evaluarile vanzatorilor nu sunt adaptate la contextul pietei, considera Anca Danilescu, partener Senior Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP).
Vrei sa afli mai multe despre tendintele pietei de fuziuni si achizitii? Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.

„Nu ma astept la o crestere semnificativa, ci, dimpotriva, la o tendinta de stagnare a pietei, un “hold back” al investitorilor. Repere in acest sens ar fi: lipsa cel putin aparenta a proiectelor atractive, bine structurate si pregatite pentru vanzare sau atragere de capital; reticenta investitorilor; neadaptarea evaluarilor vanzatorilor la contextul pietei”, afirma Anca Danilescu (foto), cea care coordoneaza practica de M&A a casei de avocatura

Cu toate acestea, oportunitati exista: posibila aparitie la vanzare a unor active de valoare (unele detinute de fonduri care trebuie sa-si faca exit-ul), aparenta crestere a interesului investitorilor straini (mai ales din India si China) pentru identificarea de platforme de intrare in Uniunea Europeana.

In ceea ce priveste amenintarile asupra dinamicii pietei de M&A, avocatii ZRP anticipeaza accentuarea crizei economice in Europa si haosul de pe pietele regionale, teama ca situatia din Cipru si Grecia se va replica si pe alte piete, cazul Spaniei, Italiei si Frantei si lipsa de proiecte viabile si de istorii recente de succes.

Cat depre evoluatia pietei de anul acesta, lipsa de proiecte bine structurate si la valori de piata, contextul economic din Europa, lipsa increderii investitorilor au impiedicat revigorarea activitatii in sectorul M&A. „Dupa o scurta perioada in care investitorii si finantatorii au sperat la posibilitatea implementarii, in Romania, a unor masuri eficiente de stimulare a cresterii economice, s-a revenit la o etapa de reflux al increderii, cauzat de esecul adoptarii masurilor vizate”, afirma Anca Danilescu.

Cat despre privatizari, istoria recenta, cum ar fi esuarea privatizarii CFR Marfa, Oltchim etc., nu ne dau mari sperante, in opinia ZRP. „Exista intr-adevar un numar de proiecte de privatizare anuntate, dar deocamdata nu avem si acele istorii de succes care sa duca la o crestere a pietei, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in perioada 2003-2006.” Totusi, anul viitor este privit pe un ton mai optimist: „Speram intr-o usoara revenire a pietei de M&A in 2014. Este estimata continuarea (desi firava) a procesului de consolidare a unor mari jucatori locali din sectorul financiar, precum si aparitia pe piata a unor active de valoare, care ar putea sa suscite interes din partea unor investitori importanti care ar dori sa intre pe piata de servicii financiare.”

Din pacate, considera Anca Danilescu, numarul fondurilor de private equity active pe piata este in descrestere. Unele fonduri (active in ultimii ani) se retrag de pe piata sau au iesit din perioada de investitii, si nu par a fi inlocuite de alte fonduri noi, sau firmele de private equity existente nu par interesate sa creeze noi fonduri. „Este greu de facut o estimare a fondurilor active pe piata – probabil ca aproximativ 15-20 au birouri locale, la care se adauga un numar similar de fonduri active in Romania prin birourile din Varsovia, Londra, Budapesta etc. Pentru anumite proiecte (cum ar fi sectoare de nisa – IT&C, Energie etc.) pot aparea si fonduri mari, fara un istoric de investitii in Romania sau in regiune.”

1. Care este tranzactia anului (2012 + S1 2013) in opinia dumneavoastra?

2. Cine sunt antreprenorii anului implicati intr-o tranzactie?

3. Votati cel mai dinamic investitor din piata de fuziuni si achizitii.

4. Care este, in opinia dumneavoastra, tranzactia anului in banking?




Vrei sa afli mai multe despre tendintele pietei de fuziuni si achizitii? Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri