Era contabilului traditional a trecut, noua generatie este acum foarte bine pregatita si porneste cu un avantaj din start. Este vorba de studenti din ASE care au cunostiinte foarte avansate de contabilitate si ajung sa lucreze repede pentru corporatii, a spus Anca Bogorin, partener TPA Horwath, intr-un interviu acordat wall-street.ro despre evolutia contabilitatii si tendinta de globalizare a standardelor.
"Acum la ASE se fac cursuri pe care eu nu le-am prins in facultate. Spre exemplu, nu am facut cursuri de audit sau de standarde internationale. Am iesit din facultate si nu stiam sa fac un cash-flow, era foarte multa teorie care nu ma ajuta la nimic. Acum vad studenti care au cunostinte foarte avansate de audit si contabilitate. Fata de generatia veche, ei beneficiaza de alt start", a povestit Anca Bogorin.

Totodata, ea a ramas impresionata de faptul ca studentii din anul 2-3 de la contabilitate sau chiar de la alte facultati din cadrul ASE, prezenti in cadrul unui eveniment organizat de TPA Horwath si Asociatia Studentilor din ASE, au inteles foarte rapid cazuri complexe de divizari, avand in acelasi timp cunostiinte bune de IFRS (standardele internationale de contabilitate - n.r).

"Am avut surpriza sa descopar candidati care au venit la interviu si incepusera pe cont propriu sa plateasca ACCA-ul (atestat recunoscut international de contabilitate - n.r.), din banii economisiti, cu ceva ajutor de la parinti. Traditionalul contabil este depasit. Generatiile noi vin cu un entuziasm extraordinar si cu o capacitate de intelegere foarte buna. Foarte simplu explici acum cuiva de 22 de ani niste tranzactii complexe", mai spune specialistul TPA Horwath.

De asemenea, ea aminteste faptul ca tanarea generatie a inteles repede ca in piata muncii concureaza la nivel global, avand in vedere ca strainii pot veni la noi in tara sa ocupe functii de contabili, dar si specialistii romani se pot lupta pentru job-uri in strainatate.

Tanara generatie are un avantaj competitiv atat pe plan international, dar si in piata muncii locala, dar vorbim de un numar destul de mic de profesionisti care inteleg contabilitatea de nivel inalt si lucreaza cu mai multe tipuri de standarde contabile.

"Nivelul de pregatire si de intelegere al unei mari parti din specialistii in contabilitate este inca foarte jos. Sunt multi contabili de 50-60 de ani care au invatat contabilitatea inainte de ’90 si de la care nu poti sa ai pretentia sa inteleaga ca s-a schimbat total conceptul de raportare si ce anume cere acum un cititor de situatii financiare", a adaugat partenerul TPA.

IFRS ameninta sa devina un limbaj global al contabilitatii

Jumatate din cele mai mari 500 companii din lume aplica full IFRS si doua treimi din tarile parte a G20 au ca cerinta implementarea integrala a acestor standarde. Mai mult, China s-a aliniat la acestea, chiar daca nu a adoptat pe deplin IFRS, iar tendinta este ca Statele Unite sa renunte la GAAP, cel putin pe termen lung.

In opinia Ancai Bogorin (foto), chiar si in Romania lucrurile se misca foarte repede si "este o chestiune de cativa ani, pana in 5 ani, pana se vor adopta IFRS pentru toate firmele locale".

Deocamdata, bancile, institutiile financiare, companiile listate pe piata reglementata a BVB si cele de interes public au obligatia sa isi raporteze rezultatele financiare in IFRS.

"Atata vreme cat exista investitii straine este foarte atipic sa nu se ceara situatii financiare IFRS", subliniaza Bogorin.

Avantajele IFRS pentru firme si actionari

Implementarea standardelor internationale de contabilitate asigura in primul rand comparabilitatea rezultatelor financiare, un avantaj foarte important pentru companiile cu interese internationale, a grupurilor de companii si a investitorilor din strainatate care pun mare pret pe comparabilitate.

"Fara comparabilitatea rezultatelor financiare in cadrul subsidiarelor, manageriii nu pot lua o decizie economica sau o decizie de achizitie a unei alte companii", a explicat Anca Bogorin.

Un al doilea avantaj foarte important este gradul ridicat de transparenta. Practic, firmele care au adoptat in totalitate IFRS vor face mai putine "greseli" cand este vorba de raportarea rezultatelor financiare, fiind sanse mult mai mici sa se omita sau sa se trateze gresit unele elemente contabile.

"O firma serioasa, insa, listata la Bursa care are si actionari interesati de niste situatii financiare corecte si reale, nu mai vorbesc de parteneri straini, nu cred ca isi permite sa faca astfel de greseli", precizeaza partenerul TPA Horwath.

Diferentele dintre standardele romanesti si IFRS

In prezent, majoritatea firmelor inregistrate in Romania aplica standardele locale de contabilitate (RAS), care sunt, in functie de tipul de business, destul de diferite de IFRS.

Anca Bogorin a explicat ca diferentele sunt in primul rand la nivel conceputal si apoi la nivel de pur standard contabil.

Spre exemplu, in Romania nu exista conceptul de moneda functionala. Conform IFRS, se considera ca, daca majoritatea tranzactiilor dintr-o tara au loc intr-o anumita valuta, sa spunem euro in Romania, atunci se ajunge la concluzia ca moneda functionala este euro.

Mai mult, daca o entitate este parte dintr-un grup, o subsidiara a unei companii care aplica IFRS, cu atat mai mult se considera moneda functionala cea a grupului.

De asemenea, un alt concept important care lipseste din standardele romanesti este cel al impozitului pe profitul amanat. "Este vorba de impactul fiscal al unei tranzactii viitoare, un concept destul de abstract", spune Bogorin.

Un alt concept important este valoarea banilor in timp (time value of money - n.r.). "Un exemplu simplu este o creanta pe care stiu ca o recuperz in 2 ani. Una inseamna un milion de lei astazi si alta inseamna un milion de lei peste doi ani", a explicat partenerul TPA.

Statul este primul actor din economie care incalca acest concept strict reglementat in IFRS, pentru ca nu plateste dobanda la TVA rambursat si la alte datorii pe care le are catre actorii din economie.

TPA Horwath Romania are patru mari arii de practica: accounting, audit, tax si legal. Departamentul de accounting (contabilitate - n.r.) pe care il coordoneaza Anca Bogorin are 3 divizii: contabilitate statutara si tax compliance, departamentul de payroll si a treia subdivizie este de IFRS reporting.

"Sunt 5 persoane care fac numai raportari IFRS sau in alte standard pentru circa 75% din clientii nostri pe accounting, peste 120", a detaliat specialistul TPA.

TPA Horwath mizeaza in general pe companiile straine care prefera sa aiba o firma de consultanta si contabilitate internationala si mai putin pe firmele romanesti, avand in vedere ca acestea nu au cultura externalizarii contabilitatii.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri