"Acum la ASE se fac cursuri pe care eu nu le-am prins in facultate. Spre exemplu, nu am facut cursuri de audit sau de standarde internationale. Am iesit din facultate si nu stiam sa fac un cash-flow, era foarte multa teorie care nu ma ajuta la nimic. Acum vad studenti care au cunostinte foarte avansate de audit si contabilitate. Fata de generatia veche, ei beneficiaza de alt start", a povestit Anca Bogorin.

Totodata, ea a ramas impresionata de faptul ca studentii din anul 2-3 de la contabilitate sau chiar de la alte facultati din cadrul ASE, prezenti in cadrul unui eveniment organizat de TPA Horwath si Asociatia Studentilor din ASE, au inteles foarte rapid cazuri complexe de divizari, avand in acelasi timp cunostiinte bune de IFRS (standardele internationale de contabilitate - n.r).

"Am avut surpriza sa descopar candidati care au venit la interviu si incepusera pe cont propriu sa plateasca ACCA-ul (atestat recunoscut international de contabilitate - n.r.), din banii economisiti, cu ceva ajutor de la parinti. Traditionalul contabil este depasit. Generatiile noi vin cu un entuziasm extraordinar si cu o capacitate de intelegere foarte buna. Foarte simplu explici acum cuiva de 22 de ani niste tranzactii complexe", mai spune specialistul TPA Horwath.

De asemenea, ea aminteste faptul ca tanarea generatie a inteles repede ca in piata muncii concureaza la nivel global, avand in vedere ca strainii pot veni la noi in tara sa ocupe functii de contabili, dar si specialistii romani se pot lupta pentru job-uri in strainatate.

Tanara generatie are un avantaj competitiv atat pe plan international, dar si in piata muncii locala, dar vorbim de un numar destul de mic de profesionisti care inteleg contabilitatea de nivel inalt si lucreaza cu mai multe tipuri de standarde contabile.

"Nivelul de pregatire si de intelegere al unei mari parti din specialistii in contabilitate este inca foarte jos. Sunt multi contabili de 50-60 de ani care au invatat contabilitatea inainte de ’90 si de la care nu poti sa ai pretentia sa inteleaga ca s-a schimbat total conceptul de raportare si ce anume cere acum un cititor de situatii financiare", a adaugat partenerul TPA.

IFRS ameninta sa devina un limbaj global al contabilitatii