Circa 28% (cel mai mare procent) dintre respondentii romani care au participat la sondajul Capital Confidence Barometer au declarat ca lipsa banilor reprezinta motivul pentru care nu vor face tranzactii in perioada urmatoare. Urmeaza increderea redusa in mediul de afaceri (26%) si, la egalitate (10% fiecare), increderea scazuta in managerii companiilor, modalitatea de executie a tranzactiei si diferenta prea mare dintre cerere si oferta.

Piata romaneasa de M&A a inregistrat tranzactii de 135 milioane euro in primele cinci luni din acest an, aproape o injumatatire fata de nivelul de 340 mil. euro inregistrat in aceeasi perioada din 2012, a declarat Ioana Filipescu, partener Raiffeisen Investment in cadrul conferintei M&A Outlook 2013 organizata de wall-street.ro.

„Cifrele nu sunt insa extrem de relevante pentru ca in M&A nu exista sezonalitate si maine, de exemplu, poate sa apara un deal de 200 mil. euro care sa schimbe complet datele”, a tinut ea sa adauge.

Citeste si:

In ceea ce priveste perspectivele pietei de fuziuni si achizitii in 2013, nimeni nu mizeaza pe o crestere puternica sau chiar pe o revenire la maximele istorice, aproape jumatate (45%) dintre managerii care au raspuns la sondajul E&Y asteptandu-se la o crestere modesta. Alti 38% dintre respondenti au estimat o mentinere la nivelul actual, in vreme ce 12%, spun anticipeaza un declin modest.

Tranzactiile care vor fi executate in Romania in urmatoarele 12 luni rareori vor depasi suma de 50 mil. dolari/deal, mai arata acelasi sondaj. Niciun manager roman nu se asteapta la tranzactii care sa depaseasca 500 mil. dolari, 20% din participanti anticipeaza fuziuni si achizitii cuprinse intre 51 mil dolari si 500 mil. dolari, in vreme ce 80% dintre sefii companiilor locale se asteapta la tranzactii care individual sa nu depaseasca 50 mil. dolari.

Sursa grafice: Ernst&Young