Jaap Veenenbos a sustinut joi o prezentare in cadrul conferintei "PPP in Romania: A Road Map to Partnership", organizata de International Project Finance Association (IPFA) in parteneriat cu AON Romania, NNDKP si BCR.

Specialistul AON in managementul riscului sustine ca suntem inca in mijlocul crizei si, mai mult, am putea sa ramanem in aceasta zona si in urmatorii cativa ani.

Veenenbos a subliniat faptul ca aceasta criza financiara a transformat totusi perceptia clientilor fata de risc.

"Clientii au devenit mult mai atenti in ceea ce priveste costurile pe care le platesc pentru asigurarea riscului. In prima faza se gandesc cum sa isi reduca primele si apoi isi pun intrebarea ce sa faca ca sa isi reduca costurile afacerii. Urmeaza intrebarea legata de calitate, pentru ca firmele nu isi mai pot permite ca un eveniment neasteptat sa le influenteze cash flow-ul", explica specialistul AON.

Intrebat daca tocmai o proasta gestionare a riscului a stat la baza crizei financiare, Jaap Veenenbos a explicat ca au fost mai multi factori responsabili pentru criza, pe langa management-ul riscului, a lipsit si transparenta, buna credinta si cel mai important, increderea.

De asemenea, Valentin Tuca, seful AON Romania sustine ca si firmele romanesti si-au ajustat modul in care cantaresc riscul dupa criza, cel mai bun exemplu fiind bancile care si-au schimbat dramatic politica de management al riscului.

"Este clar ca, din aceasta perspectiva, criza a fost un lucru bun, pentru ca creat mai multa prudenta, chiar si in Romania, unde vorbim de risc si asigurare numai cand este vorba de cutremure, incendii sau inundatii. Altfel, romanii considera ca nu li se poate intampla nimic. Din cate stiu, majoritatea companiilor din Romania nici nu au in organigrama pozitia de risk manager. Gestionarea riscului este un aspect neimportant pentru companiile romanesti, desi in multinationale este un lucru elementar", a spus, in interviul acordat wall-street.ro, Tuca.

Totodata, el a remarcat ca in ultimii ani a observat o cerere in crestere pentru asigurarea riscului, dar "nu as paria ca este doar din cauza crizei".

3. "Trebuie sa construim o platfoma in care sa se intalneasca statul cu privatul, pentru a imparti cunostinte despre cele mai bune practici si experienta din toata lumea in ceea ce priveste PPP si exact asta vrea sa faca IPFA in Romania