S-a afirmat, pe buna dreptate, ca Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) a adus importante si spectaculoase modificari in ceea ce priveste modernizarea procedurii civile romane.

La acest capitol, al modernizarii, intra si prevederile privind posibilitatea partilor de a depune acte de procedura prin posta electronica: cereri de chemare in judecata, cai de atac sau, in general, orice act privind o pricina aflata pe rolul instantei de judecata.

Prima observatie imbucuratoare este aceea ca, in sfarsit, legea noastra prevede expres ca aceasta posibilitate exista: o parte poate depune acte de procedura prin e-mail.

Mai mult, NCPC recunoaste aceasta posibilitate pentru orice act de procedura. Totodata, NCPC prevede expres si faptul ca o cerere de chemare in judecata poate fi inregistrata si printr-un inscris sub semnatura electronica, cu respectarea conditiilor legii speciale care reglementeaza acest tip de inscris.

Aceasta ar fi partea plina a paharului. Pentru o imagine corecta, trebuie intotdeauna sa o avem in vedere si pe cea goala...

Instantele de judecata "beneficiaza" de o infrastructura IT mai mult decat primitiva. Situatiile in care nu ajung e-mail-uri trimise pe anumite adrese oficiale ale instantelor sunt la ordinea zilei. Asemenea, situatii in care grefiera roaga binevoitoare avocatul sa nu foloseasca o anume adresa de e-mail pentru ca aceasta "nu merge". In fine, nu exista, cel putin dupa stiinta subsemnatului, vreo instanta in cazul careia sa se fi stabilit in mod clar competente si atributii ale personalului astfel incat comunicarea electronica cu acea instanta sa fie una eficienta si in timp real.

Lasand deoparte aceste chestiuni pur practice si administrative, exista si o perspectiva pur juridica a aceleiasi probleme care trebuie avuta in vedere.
In primul rand, in ipoteza in care un act de procedura trimis pe e-mail nu ajunge la instanta (din orice cauza), partea care l-a depus se va gasi intr-o postura foarte dificila: aceea de a proba ca a indeplinit un act de procedura care, din perspectiva instantei, nu exista. O asemenea disputa (am trimis/nu am trimis, e-mailul nu a functionat, care este data la care a fost trimis) iese total din tiparul dezbaterilor care au loc pe marginea existentei si validitatii actelor de procedura. Fara a intra in toate detaliile tehnico-juridice privind aceasta situatie, se prea poate ca in cazul in care se trimite un act de procedura pe e-mail, fara ca acesta sa ajunga la instanta, procesul sa continue ignorand existenta sau efectele acelui act.In al doilea rand, atunci cand NCPC reglementeaza termenele si posibilitatea depunerii actelor de procedura prin posta, arata clar ca un act este indeplinit in termen daca este depus recomandat la posta sau o firma de curierat. Asadar, pot sa depun o cale de atac in ultima zi a termenului, la posta sau firma de curierat, si aceasta este socotita in termen indiferent de momentul la care plicul ajunge efectiv la instanta. Acest beneficiu nu este insa recunoscut unei comunicari pe e-mail.

In atare conditii, cine depune o cale de atac prin e-mail in ultima zi a termenului legal se gaseste in ipoteza celui care depune direct la instanta calea de atac. Intr-o asemenea ipoteza, riscul de a nu ajunge e-mail-ul sau de a ajunge mai tarziu, dupa implinirea termenului legal, este un risc de totul sau nimic, a fi sau a nu fi. Sanctiunea nerespectarii termenului legal este decaderea, iar consecinta directa a decaderii este respingerea caii de atac ca tardiv formulata.

Concluzii:
- folositi comunicarea electronica cu instantele de judecata, insa cu precautie - eu unul o fac numai in cazurile in care ma asigur ca exista o adresa de e-mail functionala si cineva care o citeste in fiecare zi, premise esentiale pentru ca actul de procedura sa ajunga la dosar in timp util;

- in cazul cailor de atac sau in orice alte ipoteze in care respectarea termenului legal sau judecatoresc este esentiala, nu depuneti respectivul act numai pe e-mail. Aceasta cale, teoretic cea mai rapida si facila, trebuie dublata sau inlocuita de una care asigura certitudine in ceea ce priveste dovada formularii caii de atac in termen.

Cosmin Vasile, autorul acestui articol, este Managing Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Citeste Capcanele din Noul Cod de Procedura Civila (I) si Capcanele din Noul Cod de Procedura Civila (II)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri