Romania trebuie sa dovedeasca Fondului Monetar International, dupa reducerea TVA la paine, ca nu este o tara de evazionisti, impactul acestei scaderi de taxa asupra diminuarii evaziunii fiscale urmand sa fie evaluat dupa 9-12 luni, a declarat premierul Victor Ponta.

El a aratat ca diminuarea evaziunii fiscale este o conditie pentru a putea mentine aceasta facilitate si a extinde diminuarea taxei si la alte alimente, precum produse din carne.

Guvernul a avizat, marti, reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Luni, premierul Victor Ponta a afirmat ca expertii FMI sunt in continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei masuri in ceea ce priveste scaderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scaderea TVA.

El a precizat ca va solicita asociatiilor producatorilor de paine sa demonstreze intr-un termen "rezonabil" ca reducerea TVA, care nu va fi prevazuta ca o masura temporara, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, aratand ca esecul acestui proiect obtinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii.

Premierul a mai declarat ca fiecare cetatean care cumpara o paine trebuie sa ceara un bon fiscal, deoarece in sens contrar reducerea TVA la paine va insemna doar "paguba in buget", iar Guvernul va ramane singur in demersul de reducere a evaziunii fiscale.

Miercuri, seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a precizat ca autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Vrei să îți cumperi o casă? Ce costuri adiacente te pândesc
Setari Cookie-uri