Avocatii lui Bradley Manning cer gratierea din partea lui Obama

Avocatul militarului american Bradley Manning, condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru oferirea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, cere gratierea din partea presedintelui Barack Obama sau macar comutarea pedepsei, relateaza CNN.

La randul sau, organizatia nonguvernamentala Amnesty International a lansat o petitie pentru a cere gratierea prezidentiala in cazul lui Manning, scrie Mediafax.

"Bradley Manning a actionat din convingerea ca putea declansa o dezbatere publica semnificativa despre costurile razboiului, mai ales despre modul de actiune al armatei americane in Irak si Afganistan", pretinde Widney Brown, reprezentanta Amnesty International.

Militarul american Bradley Manning, gasit vinovat ca a oferit sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare. Manning, in varsta de 25 de ani, nu a putut face nicio declaratie dupa ce judecatorul militar Denise Lind a anuntat sentinta. Manning urmeaza sa fie exclus din armata Statelor Unite pentru dezonoare si va suporta plata unor daune morale.

Bradley Manning a fost condamnat pe 30 iulie pentru 19 capete de acuzare, inclusiv sase pentru activitati de spionaj. Din pedeapsa vor fi scazute cele 1.294 de zile de inchisoare pe care fostul analist militar le-a efectuat deja. Manning va avea dreptul de a solicita eliberarea sub control judiciar dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa de 35 de ani.

Acuzatiile, formulate referitor la furnizarea a 700.000 de documente militare clasificate site-ului WikiLeaks, comportau o sentinta maxima de 90 de ani de detentie, dar procurorii cerusera 60 de ani. Site-ul WikiLeaks a catalogat sentinta in cazul Manning drept o "victorie strategica".

Sursa foto: Wikipedia.org

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri