DIICOT a anuntat ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in 9 septembrie, ca presedintele a transmis ministrului Justitiei cererea privind urmarirea penala a lui Videanu Adriean.

"Urmare a acestui demers si motivat de imprejurarea ca din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor sesizate, procurorii DIICOT au dispus, la data de 9 septembrie 2013, inceperea urmaririi penale fata de Videanu Adriean, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen., fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Economiei", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT, citat de Mediafax.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit, joi, la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de complot si subminare a economiei nationale, el declarand ca le va prezenta anchetatorilor toate documentele care i-ar putea dovedi nevinovatia.

Fostul ministru al Economiei a mai spus ca doreste ca procurorii DIICOT sa ii explice detaliat care sunt acuzatiile ce i se aduc. Totodata, Videanu a salutat celeritatea cu care anchetatorii efectueaza acte si proceduri in acest dosar.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererile de urmarie penala pentru Adriean Videanu si Ovidiu Silaghi.

Procurorul general al Parchetului instantei supreme, Tiberiu Nitu, declara, in 9 septembrie, ca a trimis la DNA si DIICOT cererile de urmarire penala venite de la presedintele Traian Basescu in cazurile fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Tiberiu Nitu a precizat ca astfel se va putea crea cadrul procesual ca sa se administreze probe.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, in 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, indecembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

Demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale, au precizat procurorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri