"Noi nu credem ca o medie europeana este relevanta. Nu stiu la ce s-au referit domniile lor (Daniel Chitoiu, fost ministru al Economiei, in prezent ministru al Finantelor vicepremier, si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita - n.r.)", a declarat Vasile Iuga (foto), senior partner la compania de consultanta si audit PwC, intr-o prezentare privind sistemul de revente pentru productia de hidrocarburi.

El a mentionat, potrivit Mediafax, ca investitiile devin neprofitabile daca redeventele depasesc un anumit nivel.

Chitoiu si Nita au anuntat, de mai multe ori, ca Guvernul intentioneaza sa modifice, in 2014, actualul nivel de redevente pentru productia de petrol si gaze si sa il aduca la un nivel apropiat de media europeana.

Guvernul incaseaza anual redevente totale de 1,1-1,2 miliarde de lei din redevente. In aceste sume sunt incluse si taxele aferente productiei de hidrocarburi.

PwC: In 2018, salariile au...
Citeste si: Presiunile din piata muncii forteaza firmele sa mareasca salariile

Principalii producatori de hidrocarburi din Romania sunt compania de stat Romgaz si OMV Petrom, din grupul austriac OMV.
OMV Petrom si OMV au spus de mai multe ori ca vor reduce investitiile daca statul va mari redeventele la productia de hidrocarburi.
Iuga a precizat ca un sistem potrivit pentru Romania este cel cu rate diferentiate.

In Romania functioneaza un nivel al redeventelor pe productia de hidrocarburi diferentiat, cuprins intre 3% si 13,5%. La randul sau, Sorin David, managing partner la firma de avocatura David&Baias, a spus ca actualul sistem de redevente "este potrivit si nu este dezastruos, din perspectiva statului".

David a adaugat ca daca viitorul sistem de taxare nu va fi suficient de stimulativ companiile nu vor face investitii.

"Daca noul sistem de impozitare nu va fi suficient de stimulativ, credem ca sunt riscuri mari sa descurajam multe investitii de care avem nevoie. Noi nu spunem ca nu trebuie sa creasca. Nu militam pentru un nivel anumit de redevente. Sistemul trebuie sa aiba in vedere toate riscurile", a afirmat David.

Ionut Sas (PwC): Nu exista...
Citeste si: "Big Brother-ul fiscal", esential! Ce rezultate are in tarile vecine?

Potrivit acestuia, gradul de epuizare a zacamintelor de hidrocarburi din Romania este mare, respectiv de 87%, iar costurile de operare sunt printre cele mai mari din Europa, adica 17 dolari/baril echivalent petrol (bep).
David a mai spus ca Romania are printre cele mai mici productii pe sonda din Europa si din lume.