Ponta: Efectul scaderii TVA la paine va fi analizat dupa 6-9 luni

Efectul scaderii TVA la paine va fi analizat de Guvern dupa 6-9 luni de la introducerea masurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematura, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca, potrivit analizei Consiliului Concurentei, reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft.

"Tot e bine, tot e bine, daca crestea (pretul-n.r.), ce ne faceam ? Ma criticati atunci pe mine ca a crescut. O sa vedem cat de mult a scazut pretul, important e ca este o scadere si, evident, in discutia pe care am avut-o si cu cei de la FMI, o analiza serioasa se poate face dupa 6-9 luni. Intr-o luna e un pic prematur sa simti efectele. Faptul ca marii retaileri au aplicat scaderea, marii producatori de asemenea, si ca exista o scadere este un lucru bun. Dupa 6-9 luni o sa facem o analiza si eu personal sustin ca trebuie sa fie un proiect de succes pe care putem sa il extindem si la alte produse alimentare", a spus Ponta.

Premierul a adaugat ca, daca profitul producatorilor este mai mare prin reducerea TVA, si incasarile din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.

Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.

Citeste si:
Țuțuianu: Partidul îl vrea pe Victor Ponta candidat la Primăria...
Adrian Țuțuianu,...

"Idealul (reducerea pretului la paine dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator", a declarat, luni, Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Institutia de concurenta a urmarit evolutia pretului la paine in prima saptamana dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

"La prima vedere lucrurile sunt cam cum ne asteptam. Avem regiuni unde reducerea de 12% se duce total in pret, adica la consumatori, dar trebuie sa continuam analiza pe marile magazine, pe micile magazine. Semnalele sunt destul de bune. Este un semn bun ca piata functioneaza, ca nu ne-am trezit in situatia de care ne era frica, ca nu scad preturile deloc. Este bine ca vedem un comportament cam cum spune teoria economica", a adaugat Chiritoiu.

Intrebat daca in aceste conditii s-ar impune reducerea TVA si la alte categorii de alimente, el a aratat ca aceasta este decizia Guvernului, in functie de resursele financiare.

Citeste si:
Decizie importantă privind rambursarea TVA în cazul nerezidenților
EY și Radu și Asociații,...

Premierul Victor Ponta a anuntat la cateva zile de la data intrarii in vigoare a masurii privind reducerea TVA in panificatie ca circa 75-80% dintre companiile de panificatie au redus pretul painii, cu 15%, micii producatori in general au mentinut preturile, iar zece firme au scumpit produsele.

El i-a cerut totodata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa anunte public ce firme au crescut preturile.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Citeste si:
Pain Plaisir amână mutarea într-o nouă fabrică, dar vrea noi magazine
Pain Plaisir amână mutarea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Citește și
Ce efecte ar putea avea extinderea coronavirusului in Italia asupra economiei
Setari Cookie-uri