Clauzele abuzive din contracte, inclusiv credite, vor fi DENUNTATE de luna viitoare

Clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amana pana in februarie 2014 aceasta posibilitate a fost discutat de Guvern, dar nu aprobat.

"Guvernul a discutat acest proiect, dar a decis sa nu il aprobe si sa nu mai amane posibilitatea denuntarii clauzelor abuze", au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Nu, nu mai amanam deloc !

Premierul Victor Ponta a confirmat decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, prevederile legale in acest sens urmand sa fie aplicate astfel de la 1 octombrie.
"Nu, nu mai amanam deloc !", a spus Ponta, intrebat de Mediafaxa daca Guvernul a amanat din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive.

Context

La inceputul acestui an, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.

Citeste si:
4Apply integreaza autentificarea biometrica pentru creditare
Platforma romaneasca de...

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.

Ulterior, in luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde lei (peste 1 miliard euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.

Citeste si:
Ce finantari bancare pot accesa antreprenorii la inceput de drum
Scoala de bani: ce conditii...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
”Surprinzător”: încă un condamnat pentru corupție dispare din România
Setari Cookie-uri