Proiectul de lege privind tranzactiile cu terenuri agricole in extravilan va bloca total piata funciara, unele prevederi neputand fi transpuse in practica, si va transforma Romania in cea mai restrictiva piata din UE din acest punct de vedere, apreciaza avocatul Cristian Popescu.

"Aceasta lege va duce la un blocaj total in ceea ce priveste tranzactionarea terenurilor. Principala problema a pietei funciara din Romania este lipsa cadastrului, lipsa unei baze de date privind proprietarii, coordonatele loturilor, in conditiile in care doar exista cateva comune din Romania unde sunt toate lucrarile cadastarele terminate. De aceea, este necesar un sistem de sustinere financiara pentru cei care vor sa cumpere terenuri. Scopul legii este de a-i ajuta pe cumparatorii romani de terenuri, dar nu prin blocarea pietei", a declarat Popescu, managing associate Popovici Nitu&Asociatii, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege privind vanzarea - cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prevede ca persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si ca pentru a putea cumpara, cetatenii romani sau cei din UE trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa ateste ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector. De asemenea, persoanele fizice care detin in proprietate terenuri agricole in Romania situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.

Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cetateanul unui stat tert si apatritul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.

"Daca legea va fi adoptata astfel vom avea pozitia cea mai restrictiva la nivelul Uniunii Europene. Doar doua state au impus limita de suprafata, respectiv Ungaria si Lituania. Studiile in alte state din UE unde piata s-a liberalizat arata ca nu au venit cohorte de persoane fizice straine sa cumpere terenuri. Cine a avut bani sa cumpere terenuri in Romania putea sa cheltuiasca 1.000 de lei sa-si faca un SRL si sa cumpere terenuri", a adaugat Popescu.

In opinia sa, limitarea la 100 de hectare nu are la baza niciun studiu, mentionand ca legea nu prevede care sunt riscurile pentru cei care depasesc limita, subliniind, de asemenea, ca proiectul are si riscuri de neconstitutionalitate.

Proiectul mai prevede ca instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole extravilane se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si statului, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.

Terenurile agricole cumparate trebuie sa fie utilizate potrivit destinatiei categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Prin exceptie, se poate schimba categoria de folosinta a terenului cumparat numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol.

De asemenea, persoanele fizice care cumpara teren agricol, pe care este amplasata o infrastructura de irigatii sau de imbunatatiri funciare, au obligatia de a o mentine cel putin in starea in care a fost cumparata, astfel cum a fost atestata prin avizul Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri