Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,4485 lei pe euro, anuntat marti de Banca Centrala Europeana (BCE), mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata in acest an.

Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, scrie Mediafax.

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea.

Veniturile din accize au crescut in primele opt luni ale anului cu 1,5%, la 13,8 miliarde lei.

Guvernul a majorat de la 1 septembrie accizele la alcool si a introdus accize pentru bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice. Masura a fost introdusa pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%.

Acciza la alcool a urcat cu o treime, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro pe hectolitru.

Bijuteriile din aur si/sau platina, cu exceptia verighetelor, sunt accizate incepand din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K inclusiv si cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K.

Masinile cu motor peste 3.000 centimetri cubi sunt accizate cu 1 euro/cmc.

Confectiile din blanuri naturale sunt accizate cu 50 euro la bucata pentru produse cu o valoare unitara intre 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori intre 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 4.501-6.000 euro si cu 1.200 euro/bucata pentru produse in valoare mai mare de 6.000 euro.

Armele de vanatoare si cele de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, sunt accizate cu 50-1.500 euro/bucata, in functie de valoare, iar cartutele cu glont sunt de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.

Pentru nave cu vele care au lungime egala sau mai mare de 8 metri a fost aplicata o acciza de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri