9 Octombrie 2013

Premierul Ponta explica de ce a dat ordonanta de urgenta la Codul insolventei



Codul insolventei a fost promovat de Guvern prin ordonanta de urgenta, nu printr-un proiect de lege, pentru ca evaziunea fiscala si neplata catre buget a contributiilor indicau o situatie de urgenta, scrie Mediafax.

Fondul Monetar International a cerut Guvernului sa imbunatateasca rata de colectare, a declarat premierul Victor Ponta.

"Au avut loc dezbateri, a fost in dezbatere publica si situatia privind evaziunea fiscala si neplata catre buget a contributiilor era o situatie de urgenta. De altfel, FMI ne-a si cerut sa imbunatatim rata de colectare si o sa vedeti ca rata de colectare va creste semnificativ odata cu intrarea in vigoare a Codului insolventei", a spus Ponta.

Codul insolventei a fost aprobat, miercuri, de Guvern, dar ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare abia dupa avizul Parlamentului.

In scrisoarea transmisa FMI, Guvernul se anagajeaza ca, in urma unei consultari publice in septembrie 2013, precum si in urma consultarii cu FMI, CE si Banca Mondiala, sa trimita proiectul de amendament al Legii insolventei la Parlament pana la sfarsitul lui 2013, iar inainte de adoptarea de catre Parlament a modificarii Legii insolventei, sa fie consultate toate partile implicate.

Noile reguli in privinta insolventei au fost publicate in Monitorul Oficial, dar sunt valabile din 25 octombrie si vor fi aplicate inclusiv procedurilor aflate in prezent in derulare, cu exceptia prevederilor privind insolventa grupului de societati, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse dupa aceasta data.



Citeste si