16 Octombrie 2013

Cat de repede am putea avea si TVA redus la carne



Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte, transmite corespondentul Mediafax.

Constantin a afirmat la Titu (Dambovita) ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

"Pentru bugetul anului 2014 nu discutam, pentru ca implicatiile sper sa nu mai fie asupra bugetului daca scadem TVA la carne. Anul acesta intr-adevar au fost implicatii pentru ca exista acea neincredere odata cu reducerea TVA. Se reduce TVA de la 24% la 9%. Obiectivul pe care l-a avut FMI, si e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai Romaniei, a fost ca incasarile la bugetul de stat sa fie cel putin aceleasi. Dupa o perioada, sa zicem un an, se va face o evaluare daca efectul reducerii TVA la paine a fost benefic, in sensul ca s-a redus pretul painii, ca am salvat acele societati, am salvat locuri de munca, dar am avut si incasari cel putin egale la bugetul de stat. Daca toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem sa reducem TVA si la alte produse", a spus ministrul Agriculturii.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu a anuntat saptamana trecuta ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%. Datele prezentate de acesta arata ca evaziunea pe TVA in domeniul carnii si produselor din carne a fost, in 2011, de 230 milioane de euro.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.



Citeste si