Premierul Victor Ponta a declarat, in replica la aprecierile reprezentantilor AmCham, care considera ca noile masuri fiscale determina o agravare fara precedent a poverii fiscale, ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene, scrie Mediafax.

"Intreb inca o data: TVA stiu ca nu s-a modificat, ba chiar l-am scazut, cota unica nu s-a modificat. Eu tin foarte mult cont si am un foarte mare interes ca mediul de afaceri sa aiba in Romania un mediu competitiv. Pe de alta parte, eu sunt ales de romani. Si trebuie sa-mi fac datoria fata de romani in primul si in primul rand", a spus Ponta.

El a precizat ca taxele in Romania sunt, in acest moment, mai mici decat in SUA si in tarile europene, cu exceptia Bulgariei.

"Si sunt convins ca in Romania in acest moment toate taxele sunt mai mici si decat in SUA si decat in majoritatea covarsitoare a tarilor europene, cu exceptia Bulgariei, daca nu ma insel", a adaugat Ponta.

Masuri fiscale anuntate de Guvern determina o agravare fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii romani trebuie sa o suporte si totodata vor afecta negativ investitiile si competitivitatea produselor romanesti, apreciaza reprezentantii AmCham.

"AmCham Romania iti exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie, fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americane in Romania - AmCham, organizatie care reuneste 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca.

Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consisteta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.

"In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si echitabile in sprijinul dezvoltarii tarii si al eforturilor mediului de afaceri in conditiile actuale grele de piata, este in pericol sa devina un factor de obstructie insurmontabil, mai ales sub distorsiunile cauzate de coruptie, evaziune fiscala si cresterea comertului ilicit cu produse accizabile", a adaugat sursa citata.

Investitorii atrag atentia in mod special asupra efectelor negative semnificative pe care le vor genera propunerile de accizare suplimentara a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor si instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a constructiilor speciale.

"Departe de a reprezenta o solutie sustenabila pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina cresterea evaziunii fiscale, diminuarea drastica a volumului de investitii, scaderea locurilor de munca si dificultati economice in cascada. Masuri precum cresterea pretului pentru carburanti sau taxe pe constructiile speciale se vor reflecta in cresterea costurilor de productie si implicit a preturilor produselor romanesti diminuand competitivitatea acestora pe pietele externe. Nu in ultimul rand, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei, nefiind in linie cu prevederile directivelor europene", se arata in comunicatul AmCham.

Nu in ultimul rand, AmCham reitereaza ideea privind ineficacitatea majorarilor de taxe si a introducerii de noi impozite, prin cresterea arbitrara a fiscalitasii, si solicita Guvernului si Ministerului Finantelor Publice "sa se concentreze asupra respectarii angajamentelor asumate fata de mediul de afaceri si societate in general, prin adoptarea unor masuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF si ridicarea gradului de conformare voluntara a contribuabililor".

Accizele vor creste anul viitor cu 4,77%, rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, Guvernul anticipand ca va incasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din aceasta indexare, din cresterea accizelor la benzina si motorina si din interzicerea primelor la vanzarea de tutun si alcool.

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Totodata, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.

Impozitul pe constructii speciale va fi 1,5% din valoarea constructiei si va fi calculat, in cazul infrastructurii de drumuri, si in functie de trotuare si semne de circulatie, fiind pus si pe jgheaburi si piloni antene telefonie mobila, radio si tv, institutiile publice fiind insa scutite de plata.

Impozitul va fi impus atat firmelor romanesti, cat si celor straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si firmelor cu sediu social in Romania infiintate conform legislatiei europene, urmand insa sa fie exceptate de la plata institutiile publice, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiile, fundatiile si alte persoane juridice fara scop patrimonial, conform proiectului de ordonanta de urgenta pentru introducerea impozitului.

Citeste si:

    Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri