Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca pana la finele lunii decembrie va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure "iesirea rapida" a firmelor neviabile.

Asigurarea a fost inclusa in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna.
"Dupa ce ordonanta de urgenta privind Codul insolventei a fost decisa de Curte ca fiind neconstitutionala, ne vom consulta cu toate partile implicate relevante asupra revizuirii proiectului. Vom prezenta Parlamentului o lege pana la sfarsitul lunii decembrie 2013, vizand o mai buna sustinere pentru salvarea din timp a firmelor viabile si iesirea rapida a celor non-viabile", se arata in documentul citat de Mediafax.
Guvernul asigura ca noul text va fi elaborat in consultare cu staff-ul FMI si se va baza pe recomandarile acestora, cel putin in ceea ce priveste procedurile premergatoare insolventei, votul creditorilor, finantarile prioritare, rangul creantelor si cerintele de notificare.
Prin Codul Insolventei, Guvernul a abrogat vechea Lege 85/2006 privind procedura insolventei si a decis ca noile prevederi cuprinse in Cod vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
La sfarsitul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a admis insa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului si a constatat ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Avocatii au precizat atunci ca ordonanta de urgenta produce efecte juridice pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, data de la care va reintra in vigoare Legea 85/2006 a insolventei.
Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.
Ponta a adaugat ca actuala lege a insolventei este "o lege proasta" si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile "serioase" sa investeasca, sa plateasca si sa fie "actorii corecti" in economia romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri