Pericol: industria eoliana, lovita de impozitul de 1,5%

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, de 1,5% din valoarea constructiei, ar putea insemna costuri de pana la 40.000 euro pe fiecare turbina eoliana, respectiv peste 30 milioane euro la nivelul industriei, estimeaza Asociatia pentru Energie Eoliana.

"La o medie de 2,3 MW pe turbina ajungem la circa 1.100 turbine eoliene. Dar se poate judeca si altfel: 1 MW instalat este in jur de 1 million de euro, astfel ca 2.500 MW inseamna 2,5 miliarde euro. Pana la 4 miliarde de euro (valoarea investitiilor totale in eoliene - n.r.) diferenta este data de lucrarile de drumuri, retelele electrice, studiile tehnice, cumpararea de terenuri, costurile cu avizele, transportul intern etc. Asta inseamna ca 1,5% aplicat la 2,5 miliarde de euro ar fi cam 37,5 milioane de euro", a declarat, potrivit Mediafax, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Ionel David.

Guvernul vrea sa introduca un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, a carui valoare va fi de 1,5% din valoarea constructiei.

Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nucleare, constructii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri si linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.

Totodata, o alta asociatie, respectiv Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, avertiza in 11 noiembrie ca introducerea unor noi impozite va cauza majorarea pretului final al energiei electrice, intrucat vor creste tarifele de transport si distributie. Tarifele de transport si distributie reprezinta aproape 32% din pretul final al electricitatii, in timp ce costul energiei acopera 31%.

Citeste si:
Managerii estimează o scădere a activităţii în construcţii şi servicii
Managerii estimează o scădere...

La sfarsitul anului sunt estimate sa functioneze in Romania centrale eoliene cu o capacitate instalata cumulata de aproximativ 2.500 MW, fata de 1.900 MW la inceputul lui 2013.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri