12 Decembrie 2013

Doru Lionachescu: Coalitia USL este opusa ideologic privatizarii, unica solutie pentru sectorul public



Actuala coalitie de guvernare este declarat sustinatoarea proprietatii de stat si ideologic opusa privatizarii, astfel incat asteptarile sunt limitate in ceea ce priveste concretizarea unor privatizari in 2014, crede Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners.

„Ceea ce putem spera, maxim, este o continuare timida a vanzarii de pachete ultra-minoritare pe bursa sau evenutual incercari disperate de a viabiliza prin privatizare, in ceasul al XII-lea, companiile falite ale statului. Privatizarea ca unica solutie realista de eficientizare a sectorului public nu este constientizata de guvern si nici nu este acceptata politic de coalitia USL”, opineaza Doru Lionachescu (foto), intr-un scurt interviu din seria previziunilor economice Wall-Street.ro pentru anul 2014.

De la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, in 2007, statul roman nu a mai reusit sa privatizeze nicio companie importanta din portofoliu, CFR Marfa adaugandu-se anul acesta pe lista tranzactiilor esuate intr-un mod rusinos. Cupru Min si combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea sunt precedentele esecuri rasunatoare la capitolul privatizari. Ambele licitatii s-au desfasurat anul trecut si in ambele cazuri Guvernul a fost incapabil sa verifice capacitatea de plata a cumparatorilor, astfel ca atunci cand s-a ajuns la semnarea actelor, tranzactiile au picat din cauza ca Roman Copper – in cazul Cupru Min, si Dan Diaconescu – in cazul Oltchim, nu au avut bani sa plateasca sumele promise.

Doru Lionachescu nu vede premise realiste pentru a imbunatatire spectaculoasa a investitiilor straine ori a consumului in 2014. "Constrangerile bugetare sint atat de aspre incat nu am mari sperante ca se va crea spatiu fiscal suficient pentru masuri de relaxare suficient de robuste pentru a avea impact in economia reala. In plus, deocamdata politicile guvernamentale par dominate de componenta social-asistentiala, deci ma astept mai degraba la o usoara inasprire a climatului de afaceri (taxe noi, inopinate, impredictibilitate fiscala, stoparea reformelor structurale in administratia publica, volatilitatea indicilor monetari, etc)", afirma bancherul de investitii.

Va mai continua prudenta care domina inca activitatea de fuziuni si achizitii? Da, pentru multi ani de acum inainte, estimeaza Doru Lionachescu, care crede ca efuziunea anilor 2005-2008 nu se va mai intoarce curand. "Cuvantul de ordine va fi precautia, atat din partea cumparatorilor, cat si din partea vanzatorilor si a finantatorilor. Traim vremuri foarte nesigure, peste tot in Europa, nu numai in Romania, recuperarea economica este fragila iar presiunile populiste sunt enorme. Eu, unul, nici nu cred de altfel ca ar fi trecut cu adevarat criza in Europa si ma astept la derapaje cel putin temporare in vitorul apropiat."

In opinia consultantului Capital Partners, piata romaneasca nu are nici dimensiunea, nici dinamica sa poata sa-si contureze propriile tendinte. "Alfel spus, noi evoluam in siajul pietei europene, mai precis al celei sud est europene: daca perceptia asupra regiunii noastre se modifica in bine sau in rau – asa va evolua si piata de M&A din Romania. Noi nu sintem trend-setteri, sintem doar follower-i, ca sa ma englezesc un pic."

Piata de fuziuni si achizitii s-a stabilizat la un nivel modest, cu care va trebui sa ne obisnuim pentru multa vreme de acum inainte – dupa contractia spectaculoasa din ultimii 5 ani. "Carevasazica nici nu mai disperam dar nici nu mai speram sa atingem volume de activitate pe care economia Romaniei – vaduvita de investitii straine si neglijata de creditorii bancari – nu le poate sustine", spune Doru Lionachescu.

O tara fara privatizari produce haos: acest studiu arata de ce apar presiunile politice



Citeste si