Presedintele si CEO-ul Baker Tilly International, Geoff Barnes, prezent in Romania la aniversarea de zece ani a firmei de pe piata locala a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre provocarile carierei de contabil si despre lucrurile care s-au schimbat in tara noastra fata de prima sa vizita. Cititi mai jos cele mai importante declaratii ale lui Barnes si urmariti integral materialul video.

Geoff Barnes este unul dintre cei mai cunoscuti manageri din industria contabilitatii la nivel mondial, Baker Tilly fiind una dintre primele zece companii de consultanta si contabilitate. El este pentru a patra oara in Romania, iar prima sa vizita a avut loc in urma cu cinci ani. Lucurile s-au schimbat mult de atunci, recunoaste Barnes.

Geoff Barnes: La prima mea vizita am vazut semne vizibile de decadere, incepand cu prima impresie: gropile din asfalt. Nu am mai observat aceste lucruri acum pe drumul de la aeroport. Fie ca soferul a luat-o pe alt drum, fie au fost rezolvate aceste probleme. Aeroportul arata acum mai modern.

El crede ca proiectele de infrastructura, capitalul de lucru si in general intregul mediu economic din Romania se imbunatateste, dar mai sunt multe lucruri de facut.

Geoff Barnes: Cred ca este o problema ca nu aveti o statie de metrou in aeroport, dar nu sunteti singurii in aceasta situatie. Sunt multe tari care nu au linii de metrou catre aeroport. Nici linii de tren. Nu spun ca majoritatea tarilor au, dar este o problema de care Romania ar trebui sa se ocupe.

Intrebat despre meseria de contabil si despre ce l-a determinat sa aleaga aceasta profesie, Geoff Barnes a raspuns ca, pentru el, contabilitatea este stimulanta din punct de vedere intelectual. "Am lucrat in Paris, in Africa, in Statele Unite. Pentru mine si pentru alte mii de contabili este o cariera fructuoasa. Imi face placere sa muncesc cu multi oameni de succes, cu idei si business-uri de valoare".

Contabilul traditional este pe cale de disparitie

Intrebat despre sansele pe care le mai are intr-o lume globalizata contabilul traditional, CEO-ul Baker Tilly a subliniat ca in intreaga lume au ramas multe afaceri conduse de un singur om, dar nu crede ca acest model va supravietui.

Geoff Barnes: Ai nevoie de o masa critica mai mare ca sa poti oferi un serviciu la preturi convenabile din punct de vedere economic. Un singur om care sta in birou si oferta pentru 4-5 clienti servicii de contabilitate se va chinui tot mult in viitor, tinand cont ca firmele de contabilitate au si cate 1.000 de angajati, iar unele firme din India lucreaza chiar cu 10.000 de contabili. Acel "one man show" va fi de domeniul trecutului in foarte multe domenii ale vietii noastre.

Managerul care a reust sa creasca veniturile Baker Tilly de circa 4 ori in ultimii 12 ani a vorbit despre provocarile aragerii de investitii straine directe.

Majoritatea tarilor pe care le viziteaza, inclusiv Statele Unite, isi doresc investitii straine directe, spune Barnes.

"Dar fiecare tara trebuie sa creeze pentru acest lucru un mediu atractiv pentru ca investitorii straini sa isi plaseze banii, iar acest lucru trebuie sa acopere o gama mai extinsa de preconditii:

1. Trebuie sa existe un sistem de taxare transparent, fluid, care nu se schimba peste noapte.

Oamenii care se gandesc unde sa investeasca se vor uita intodeauna la sistemul fiscal, unde vor gasi cel mai propice mediu fiscal, la nivel de corporatie, dar si la nivel individual. Eu cred ca sistemul fiscal este important si este o mare provocare in actualul mediu international.

2. Esenta ideii de a face afaceri trebuie sa fie simplificata. Guvernul trebuie sa reduca reglementarile excesive, care nu aduc nicio valoare in plus mediului de business si ar fi o problema pentru firmele internationale care vor sa intre in Romania.

3. Crearea unui mediu in care tinerii isi doresc sa lucreze si sa aduca valoare adaugata in economia romaneasca, muncind pentru companiile straine dar si pentru firme romanesti".

Geoff Barnes: Generatia Y vrea sa calatoreasca. In urma cu 50 de ani oamenii nu prea calatoreai. Daca erai un contabil in Marea Britanie nu te mutai in Franta, America sau Franta. Acum, oamenii calatoresc si tu ca tara trebuie sa asiguri un mediu propice astfel incat tinerii sa vrea sa lucreze si sa traiasca in Romania. Iar daca Guvernul va reusi acest lucru, investitorii straini se vor uita la grupul de talente ce au ramas in Romania.

Intrebat despre avantajele pe care le are Romania in ceea ce priveste atragerea investitorilor straini, Barnes a subliniat importanta unui puternic capital intelectual.

Geoff Barnes: Aveti tineri care vor sa se descurce in viata, tineri care au aspiratii in viata. Asta este piatra de temelie a ceea ce puteti oferi. Sitemul de taxare este atractiv si poate fi stabil. Aveti o arie geografica care lasa loc de dezvoltare si poate sa atraga corporatii si proiecte de infrastructura.

Barnes a remarcat faptul ca nivelul de taxare in Romania este destul de jos, aproape de minimul din Europa.

In cei 13 ani de cand se afla la conducerea Baker Tilly, Barnes a reusit sa creasca veniturile firmei de contabilitate de patru ori, de la 900 mil. dolari la peste 3 miliarde dolari, ajungand astfel in top 10 la nivel international si concurand umar la umar cu firmele Big 4 in multe colturi ale mapamondului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri