Guvernul vrea sa stimuleze consumul prin reducerea cu pana la 350 de lei a impozitului la persoanele cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani, se arata intr-un proiect obtinut Mediafax.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an. Ministerul Finantelor vrea sa reglementeze conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o restructurare pentru ca debitorul sa beneficieze de credit fiscal, desi proiectul de act normativ nu prevede vreo obligativitate pentru institutiile de credit.

"Prezentul mecanism poate fi aplicat de institutiile de credit persoane juridice romane si sucursalele institutiilor de credit, persoane juridice straine, institutiile financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine, inscrise in Registrul general, denumite in continuare imprumutatori, care opteaza pentru restructurarea creditelor, potrivit conditiilor stabilite in normele interne si cu respectarea cerintelor prevazute la punctul 3", se spune in proiectul de OUG.

Retail jobs

Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.

Citeste si:
Copiii care au studiat online ar putea avea venituri mai mici tot...
Copiii care au studiat online...

Totodata, suma reprezentand reducerea ratelor si ulterior pretul finantarii aferent acesteia urmeaza sa fie distribuite uniform pe o durata echivalenta cu cea pentru care a fost acordata diminuarea ratelor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza amanarea rambursarii.

"Rata dobanzii aferenta obligatiilor de plata amanate nu poate fi mai mare decat rata dobanzii prevazuta de contract la data solicitarii acordarii restructurarii. Imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau alte costuri aferente finantarii si nici impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data solicitarii restructurarii", se mai spune in documentul obtinut de Mediafax.

Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior. Guvernul va acorda persoanelor care primesc acest tip de restructurare un credit fiscal sub forma de reducere a impozitelor de plata cu cel mult 350 de lei, dar este neclar momentul in care aceasta facilitate incepe sa opereze.
"Contribuabilii, persoane fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 41 lit. a, b, e si f (activitati independente; salarii; pensii; activitati agricole, silvicultura si piscicultura- n.r) titulari ai unor contracte de credit supuse restructurarii, conform OUG, beneficiaza de reducerea impozitului pe venit cu o suma de pana la 350 lei, in limita cresterii ratei de credit, ca urmare a restructurarii, dar nu mai mult decat impozitul pe venit datorat", se spune in proiectul de ordonanta.;
Metologia acordarii creditului fiscal pe fiecare categorie de venit se va stabili prin norme aprobate prin Hotarare de Guvern.

Citeste si:
Risc ridicat pentru Romania: venituri ca in criza, salarii ca in boom
BNR: Marimea deficitelor si...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri