Noile coduri au erori si unele lucruri nu sunt bine pregatite, dar ele sunt parte "a noii justitii" din Romania, a declara presedintele Traian Basescu, adaugand ca acestea vor permite o actiune mult mai rapida a justitiei.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca se bucura de intrarea in vigoare a noului Cod Penal, pentru ca obiectivul unui stat nu este "sa-si tina cetatenii in puscarie, ci sa ii corecteze si sa recupereze, in primul rand, pagubele pe care ei le-au produs, iar noul Cod Penal este in aceasta directie".

Referitor la faptul ca pedepsele pentru recidivisti sunt mai mari decat in vechiul Cod Penal, seful statului a apreciat ca cel care greseste pentru prima data "trebuie sa aiba sansa revenirii in societate mai rapida decat o preconizau codurile comuniste pe care le-am avut pana acum".

In ceea ce priveste Codul de Procedura Penala, Traian Basescu a spus ca sunt "erori", intrucat a fost modificat de mai multe ori in Parlament, dar noile coduri reprezinta "instrumente moderne" ale statului roman.

"Noile coduri, fie ca vorbim de Codul Comercial si Codul de Procedura, de Codul Penal si Codul de Procedura Penala, sunt instrumente moderne ale statului roman. Cheia este ca ele sa fie aplicate intocmai. Plec de la premisa ca un om care a gresit prima data are dreptul la a doua sansa, chiar daca in loc de sapte sta doi, trei, patru ani", a spus presedintele.

Basescu a explicat ca, atunci cand s-a scris Codul Penal, au existat discutii cu judecatori si experti straini privind nivelul pedepselor din codurile penale occidentale.

"Nu sunt specialist, dar stiu cand erau discutiile pentru scrierea lui, discutii care au fost si cu judecatori si cu procurori si cu experti straini, europeni, care au venit cu solutiile din codurile penale din tarile occidentale avansate. Ideea era ca pedeapsa sa se situeze pe media a ceea ce s-a intamplat chiar in justitia romana pana in momentul la care se scriau codurile si daca veti urmari (...) pedepsele stabilite de noile coduri penale sunt cam la limita pe care o aplica judecatorii in instantele romanesti si care e foarte apropiata de fapt de ce se intampla in instantele occidentale", a spus presedintele.

El a subliniat ca aceste coduri sunt parte "a noii justitii din Romania", chiar daca nu toate lucrurile sunt "bine pregatite".

Codurile sunt "parte a noii justitii din Romania, e adevarat, poate nu toate lucrurile sunt bine pregatite ca, spre exemplu, bratarile pentru cei care au dreptul sa faca arestul la domiciliu, dar cu siguranta acesti pasi se vor face si Romania va avea un Cod Penal civilizat, civilizat si care permite, insa, o actiune mult mai rapida a justitiei asupra celor care au incalcat legea penala.

"Se termina totul la nivelul Curtilor de Apel. Nu mai pierzi inca doi-trei ani sa se faca judecata si la Inalta Curte, decat in situatii exceptionale care sunt pregatite, prevazute de lege", a declarat Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri