26 Februarie 2014

RETROCEDARI. Perchezitii DNA la notariate



Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la doua cabinete notariale din Arad si la un ocol silvic din satul aradean Nadas care apartine familiei Colteu, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

Actiunea anchetatorilor este coordonata de DNA - Serviciul teritorial Timisoara.

Conform unor surse judiciare, procurorii anticoruptie din Timisoara au suspiciuni cu privire la un dosar in care se vorbeste despre abuz in serviciu in ceea ce priveste restituirea satului Nadas din judetul Arad.

Perchezitiile de marti dimineata au loc la doua cabinete notariale din municipiul Arad, precum si la un ocol silvic din satul Nadas care apartine familiei Coltau, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

Stelian Lupu, avocatul care reprezinta un grup de sateni din Nadas ce au cerut revizuirea sentintei prin care a fost improprietarita familia Colteu, a declarat, potrivit Mediafax, ca perchezitiile procurorilor DNA au loc in urma unei plangeri penale formulate de el, in numele localnicilor, in anul 2012, plangere care a fost depusa la Parchetul instantei supreme, dosarul fiind transmis ulterior catre DNA.
Potrivit lui Stelian Lupu, in aceasta plangere localnicii spun ca familia Colteu nu avea dreptul sa mosteneasca terenurile pentru ca proprietarul initial de la care ar fi mostenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colteu, nu mai detinea acele pamanturi din anul 1939.

"In acel an a existat o licitatie publica judecatoreasca, iar toate suprafetele au fost cumparate de catre Societatea Forestiera Nadas. Exista documente in acest sens, iar licitatie este mentionata inclusiv in cartile funciare ale terenurilor. Ne intrebam cum a fost posibil ca judecatorii sa nu tina cont de aceste documente, asa cum nici Prefectura si nici Directia Silvica Arad nu au luat in seama existenta lor, desi teoretic aparau interesele statului", a declarat avocatul Lupu.

El a precizat ca la Societatea Forestiera era actionar, cu 81%, un cetatean roman.

In plangere, satenii reclama si o posibila falsificare a numerelor topografice ale terenurilor si modul de intabulare a acestor suprafete.



Citeste si