28 Februarie 2014

Romania are probleme cu coruptia si exista ingerinte politice in justitie



Romania este afectata de coruptie institutionala si exista tentative politice de compromitere a justitiei, constata Departamentul de Stat al SUA, denuntand discriminarea sistematica a romilor, abuzurile din penitenciare, amenintari la adresa jurnalistilor si declaratii antisemite.

"Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat si hartuirea de catre agenti de politie si jandarmi a detinutilor si romilor, inclusiv moartea unei persoane in custodia politiei", se arata in raportul privind situatia din Romania pe anul 2013 intitulat "Practici in materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al Departamentului de Stat american, conform Mediafax.

"Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. Discriminarea societala sistematica impotriva romilor afecteaza accesul acestora la o educatie adecvata, la locuinte, la servicii medicale si la oportunitati de munca", precizeaza raportul privind situatia din Romania.

Presiunile la adresa procurorilor au sporit in 2013

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat joi, la prezentarea bilantului activitatii DNA, ca 2013 a fost anul in care presiunile publice la adresa procurorilor au inregistrat "un trend puternic ascendent".

Codruta Kovesi a aratat, in prezentarea bilantului activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, ca in 2013 a fost desemnata o noua echipa manageriala a structurii centrale si au fost numiti noi procurori sefi la nivelul unor structuri teritoriale. De asemenea, anul trecut a fost modificata semnificativ competenta DNA si au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite in anchetele anticoruptie, a spus Kovesi.

"Totodata, a fost anul in care presiunile publice la adresa procurorilor au inregistrat un trend puternic ascendent. Este incurajator insa ca aceasta situatie a determinat o reactie fara precedent a societatii civile si a observatorilor internationali", a adaugat procurorul sef al DNA. La conferinta in care este prezentat bilantul activitatii Directiei Nationale Anticoruptie participa premierul Victor Ponta, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, adjunctul procurorului general, Codrut Olaru, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Alina Bica, precum si mai multi reprezentanti ai ambasadelor.



Citeste si